Türkiye rüşvet liginde 64`üncü

Uluslararası Saydamlık Örgütü`nün Yolsuzluk Algılama Endeksi`nde dört sıra inen Türkiye 64`üncü oldu

Bigpara Haber

Uluslararası Saydamlık Örgütü`nün Yolsuzluk Algılama Endeksi`nde dört sıra inen Türkiye 64`üncü oldu. Dünyanın en `temiz` ülkeleri Yeni Zelanda, Danimarka ve Finlandiya



RADİKAL

Dünya çapında yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleyi amaçlayan sivil toplum örgütü Uluslararası Saydamlık`ın her yıl yayımladığı Yolsuzluk Algılama Endeksi`nde Türkiye 180 ülke arasında 64`üncü sırada yer aldı.

Uluslararası Saydamlık Örgütü`nce yapılan açıklamada, yolsuzluk ve rüşvetin dünya çapında yaygın bir olgu olduğuna dikkat çekilerek, yoksullukla yolsuzluk arasında doğru orantı olduğu vurgulandı.

Dünyanın en yoksul ülkelerinde daha fazla ve yaygın yolsuzluk görüldüğü ve yolsuzluğun bu ülkelerin yoksulluğunun önemli nedenlerinden birini oluşturduğu belirtildi.

Uluslararası Saydamlık Örgütü`nün 2007 Yolsuzluk Algılama Endeksi`ne göre yaptığı sıralamada `temiz ülkeler` 9.4 puanla 1. sırayı paylaşan Yeni Zelanda, Danimarka ve Finlandiya olurken, `yolsuzluğa en fazla batmış ülkeler` olarak 1.4 puanla 179. sırayı paylaşan Somali ve Myanmar gösterildi. İşgal sonrası yaşadığı kargaşa içinde Irak bile, 1.5 puanla bu iki ülkenin üzerinde 178. sırayı aldı.

Türkiye ise yolsuzluk listesinde 4.1 puan ile Bulgaristan ve Hırvatistan ile birlikte 64. sırayı paylaştı. Türkiye`nin geçen yıl 3.8 olan endeks puanını bu yıl 4.1`e çıkarmasına rağmen, dünya ülkeleri sıralamasında 60. sıradan 64. sıraya indiği gözlendi.

Bürokrasi ABD ile aynı

Öte yandan, son yıllarda yabancı yatırımcıların gözdesi haline gelen Türkiye`de iş yapabilmek artık daha kolay. Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) tarafından hazırlanan `İş Yapabilme 2008` raporunda, Türkiye`nin, iş ve yatırım ortamını iyileştirme açısından, dünyanın en reformist ülkeleri arasında yer aldığı belirtildi.

Türkiye, uygun iş ve yatırım ortamı yaratma açısından, 178 ülke arasında 91. sıradan 57. sıraya çıktı. Türkiye`nin, Çin, Mısır, Endonezya ve Vietnam ile, iş ortamını iyileştirici reformları en hızlı uygulayan ülke olduğu vurgulandı.

İş Yapabilme 2008 raporuna göre, Türkiye`de, altı bürokratik işlemle altı gün içinde iş kurabilme ve yatırım yapma imkânı bulunurken, bu oran, İspanya`da 47 gün, İsviçre`de 20 gün ve İngiltere`de yaklaşık 13 gün sürüyor. Türkiye, altı gün süren iş kurabilme süresi açısından ABD
ile aynı düzeyde bulunuyor. Raporda, Türkiye`nin, `e-devlet` konusunda da ilerleme sağladığı belirtilirken, başta `e-beyanname` olmak üzere birçok işlemin internet ortamında gerçekleştirilebilmesinin de işi kolaylaştırdığı vurgulandı.

Diğer Genel Haberleri