Türkiye Mi Çin Mi?....

Bigpara Haber

-Dupont Lycra`nın 100 milyon Dolarlık Yeni Yatırımı İçin Türkiye ve Çin Aday Ülkeler Olarak Kaldı-Dupont Lycra`nın Türkiye Pazarlama Müdürü Çiçek: Yatırımın Nerede Yapılacağı Yıl Sonuna Kadar Kesinleşecek-Dupont Lycra Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Siegel: Türkiye`nin Şansının Yüksek Olduğunu Söyleyebilirim


İSTANBUL (A.A) - 17.10.2000 - Teknoloji bazlı hammadde üreten DuPont Lycra`nın 100 milyon dolarlık yeni üretim tesisi yatırımı için Türkiye ile Çin yarışacak. DuPont Lycra`nın Türkiye Pazarlama Müdürü Ayfun Çiçek, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, DuPont`un önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde dünyada bir noktada Lycra fabrikası kuracağını, Türkiye ile Çin`in de yatırım için düşünülen aday ülkeler olduğunu belirtti. Dupont Lycra Türkiye olarak hazırladıkları raporu Amerika`da genel merkeze sunduklarını ifade eden Çiçek, ``Yapılan çalışmalar neticesinde, Türkiye ve Çin, son iki aday olarak kaldılar. Şu anda dosyalar, başkanın masasında. Başkan, karar verecek ve Yönetim Kurulu`na sunacak`` dedi. Yatırımın nerede yapılacağının yılsonuna kadar netleşeceğini belirtten Çiçek, Türkiye`nin iki adaydan biri olmasının bile DuPont`un Türkiye pazarına verdiği önemi gösterdiğini vurguladı. Ayfun Çiçek, yatırımın, ülkemizde yapılması için ellerinden gelen mücadeleyi verdiklerini söyledi.

-TÜRKİYE`NİN ŞANSI YARI YARIYA-

Ayfun Çiçek, Çin`in devasa bir pazar ve kapasite olarak Türkiye`den daha büyük olmasına karşın Türkiye`nin stratejik önemini vurguladıklarını belirterek, şöyle konuştu: ``Türk pazarı, dinamizm sunuyor. Türk pazarı, son yıllarda kalite anlamında belirli bir atak yaptı. Türkiye`nin jeopolitik önemi var. Çevredeki pazarlar gelişebilir. Ama, burada odak Türk pazarı. Ortadoğu`ya barış gelirse Ortadoğu pazarı gelişmeye yatkın. Türk Cumhuriyetlerine, Türkiye üzerinden ulaşabilmek mümkün. Türkiye`nin tek bir dezavantajı var. Çin`de, DuPont`un bir fabrikası var. Daha küçük kapasiteli. Onun kapasitesini büyütmek de söz konusu. Eğer, Türkiye`de karar verilirse o zaman altyapıya sıfırdan başlamak lazım. Diğer açılardan ise üç aşağı beş yukarı eşit koşullardayız. Yarı yarıya şansımız var.`` Planlanan üretim tesisinin yatırım tutarının 100 milyon dolar civarında olacağını bildiren Çiçek, DuPont`un tesisini Türkiye`de yapması durumunda, prestij kazanacak olan Türkiye`nin yüksek teknoloji ürünleri yapabileceğini dünyaya vurgulayacağına ve belirli bir istihdam yaratılacağına işaret etti. DuPont Lycra Türkiye`nin satışlarına da değinen Çiçek, satışlarının çok iyi gittiğini kaydetti. 1999 yılında satışlarının yüzde 55 artışla kapandığını bildiren Çiçek, bu yılın 9 ayında satışlarının yüzde 35 artışla geçen yıldan daha iyi olduğunu söyledi. Ayfun Çiçek, ``Son 6 yıla baktığımızda, Türkiye çok büyük mesafe kaydetti. Türkiye, Avrupa`nın Lycra satışları açısından 6. sıradayken, şu anda İtalya`nın arkasından 2. sıraya yerleşmiş durumda`` diye konuştu.

-DÜNYA BAŞKAN YARDIMCISI...-

DuPont Lycra`nın Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dieter Siegel de, yatırım yapacak yeni yerler aradıklarını, Türkiye`nin de bunlardan bir tanesi olabileceğini belirtti. Dupont Lycra`nın yeni üretim tesisinin Türkiye`de yapılma şansının ne olduğuna ilişkin soruyu yanıtlarken Siegel, ``Eğer, kararlar sadece bana kalsa yüzde 90 diyebilirim. Ama, Türkiye`nin şansının yüksek olduğunu söyleyebilirim`` dedi. Dieter Siegel, Türkiye`nin gelecekte dünya tekstil işinde kilit rol oynayacağını söyledi.

Diğer Piyasa Haberleri