Türkiye-İsrail İlişkisi Sağlam

Bigpara Haber
Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları bölüm başkanı Alan Makovsky, İsrail`in öneminin Türkiye açısından azaldığını belirtti.


ABD`deki düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü`nün Türkiye uzmanı Alan Makovsky, Ankara`nın, PKK terörünü yenmesi ve Suriye ile yumuşama sürecine girmesiyle birlikte, İsrail ile ilişkilerin aciliyet derecesinin azaldığını yazdı. Makovsky, Türk-İsrail ilişkilerini değerlendirdiği raporunda, bu gelişmeye karşılık, Türkiye-İsrail ilişkilerinin temelinin sağlam olduğunu kaydetti. Makovsky, yine de Filistin`deki İntifada hareketi yüzünden Türkiye`nin yakın zamanlarda İsrail`den dikkat çeken silah alımlarından ve üst düzey ziyaretlerden kaçınabileceğini belirtti. Ankara-Şam ilişkilerindeki son gelişmeleri de değerlendiren Makovsky, Suriye Devlet Başkan Yardımcısı Abdülhalim Haddam`ın Türkiye`ye yaptığı ziyarete değindi ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem`in de yakınlarda Şam`a giderek Devlet Başkanı Beşşar Esad`ın muhtemel bir Ankara ziyareti için zemin hazırlayabileceğini ifade etti. Suriye`nin Türkiye`den hala toprak ve su talep ettiğine dikkat çeken Makovsky, terörist Öcalan`ın Suriye`den kovulduktan sonra yakalanması süreciyle birlikte Ankara-Şam ilişkilerinde değişiklik olduğunu yazdı.


Alan Makovsky, Türkiye`nin zamanında İsrail ile yakın ilişki kurmasındaki temel nedenlerden birinin, Suriye`ye karşı caydırıcılığın artırılması olduğuna işaret ederek, bu faktörün öneminin azaldığını belirtti. Makovsky, Suriye terör örgütü PKK konusunda Türkiye`ye eskiden olduğu gibi büyük tehdit arzetseydi, Ankara İsrail`e vermekten vazgeçtiği savunma ihalelerini İsrail`e verirdi diye yazdı. Türkiye`nin, İsrail`i eleştiren son BM Genel Kurulu kararında olumlu oy kullandığını hatırlatan Makovsky, aslında Ankara`nın son yıllarda İsrail ile ilişkilerinin gelişmesine karşın BM oylamalarında genellikle benzer yönde davrandığına dikkat çekti. Makovsky, Türkiye`nin son zamanlardaki iki önemli tutumunun ise İsrail tarafından takdirle karşılandığına işaret etti. Makovsky, bunlardan ilkinde, Türkiye`nin Eylül ayında Filistinlilerin tek taraflı devlet ilanına açıkça karşı çıktığını, ayrıca yakın zamanda Suriye`ye giden bir İran uçağını, içinde silah bulunabileceği gerekçesiyle indirerek aradığını anlattı. Türkiye`nin bu adımıyla, İran`dan, Lübnan`daki Hizbullah örgütüne havadan silah sağlanmasına karşı kararlı tutumunu gösterdiğini belirten Makovsky, Türkiye`nin aldığı bu önleme karşılık İran`ın, Hizbullah`a silah göndermek için Irak`ın hava sahasını kullanma konusunda Bağdat`tan izin istediğini yazdı.


Raporda, Makovsky, Türkiye`nin İsrail`i hala, Ortadoğu`daki en önemli müttefiki, savunma sanayii alanında önemli bir ortak, istihbarat alanında önemli bir kaynak ve bölgede önemli bir ihracat ülkesi olarak gördüğünü belirtti. (YENİ BİNYIL)

Diğer Politika Haberleri