Türkiye ile Rusya Ticareti Altüst oldu

Bigpara Haber
Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerde denge Türkiye aleyhine giderek bozuluyor. Türkiye`nin Rusya`ya yaptığı ihracat 1997 yılından beri düşme gösteriyor, buna karşılık Rusya`nın Türkiye`ye ihracatı her geçen gün artıyor. Mavi Akım projesinin devreye girmesiyle Rusya`nın Türkiye`ye satışı daha da artacak ve Türkiye`nin ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 17`nin altına düşecek. Türkiye ile Rusya arasındaki karşılıklı ticaret 1990 yılından sonra artış gösterdi. Rus ekonomisinin dışa açılmasına paralel olarak Türkiye`nin Rusya`ya sattığı mal ve hizmet miktarında hızlı artış oldu. Türkiye`nin Rusya`dan yaptığı ithalat ise 1 milyar dolar düzeyinden 2 milyar dolar düzeyine çıktı.


Türk- Rus ticari ilişkisinde, Türkiye`nin Rusya`ya yaptığı ihracat hiç bir zaman bu ülkeden yapılan ithalatı karşılamadı.Türkiye`nin Rusya`ya satışlarının en yüksek olduğu 1997 yılında bile ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 94.6 oranında gerçekleşti.Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin, 20 Ekim tarihinde Ankara`da başlayan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısının Türk-Rus ilişkilerinin geliştirilmesi açısından bir şans olduğunu ve Rusya ile öncelikle mavi akım doğal gaz projesine karşılık off-set anlaşmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Erkin, Rusya ile yapılan Mavi Akım Doğal Gaz Projesi anlaşması ile Türkiye`nin her yıl Rusya`dan milyarlarca metreküp doğal gaz satın almasının sağlandığını ancak bunun karşılığında Rusya`ya çok az ihracat yapılabildiğini kaydetti. (RADİKAL)


Kapasitesi her yıl arttırılacak olan Mavi Akım`ın devreye girmesi ile Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret dengesinin Rusya lehine hızla bozulacağını kaydeden Tuğrul Erkin, ‘‘ Rus doğal gazının Türkiye`ye gelmesi ile bozulacak dış ticaret dengemiz doğal gaz karşılığı mal ve hizmet satma anlaşmaları ile takviye edilmeli, Türkiye`nin Rusya`ya daha fazla mal ve hizmet satmasının yolları açılmalıdır’’ dedi.
Mavi Akım projesi görüşülürken off-set anlaşmaları üzerindeurulmamasını ‘‘büyük eksiklik’’ olarak niteleyen Tuğrul Erkin, ‘‘Ancak vakit çok geç değil hala bu konuda önlem alınabilir’’ şeklinde konuştu.


RUSYA BAŞKANI KASYANOV BORU KAYNATACAK;

BAŞBAKAN Bülent Ecevit`in davetlisi olarak bugün Türkiye`ye gelecek olan Rusya Başbakanı Mikhail Kasyanov, ziyaretinin Samsun durağında, Mavi Akım projesi kapsamında kurulan atölyede, boruları birbirine kaynatacak. Karadeniz`in 2 bin 200 metre altına boru hattı döşeyecek olan Saipem, boruları birbirine kaynatmak için, Samsun`da 80 bin metrekarelik bir arazi kiraladı. (RADİKAL)

Diğer Ekonomi Haberleri