Türkiye Eğitimde 29. Sırada

Bigpara Haber
Eğitime ayrılan payın GSYİH`nın yüzde 2.2 olması, Türkiye`deki eğitimsizliğin en önemli göstergesi.


Türkiye, dünyada eğitime en az önem veren ülkeler arasında yer alıyor. Gelişmiş ülkeler, toplumsal ve ekonomik alanda başarılı olabilmek için eğitim yatırımlarını arttırırken, istatistikler Türkiye`nin hem mesleki hem de genel anlamda geri planda kaldığını gösteriyor. Haftalık yayın organında çeşitli ülkelerin eğitim alanındaki harcamalarını işleyen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Türkiye`nin eğitim alanında dünya ülkeleri arasında 29. sırada yer almasının nedenini,
`Türkiye`nin uzun yıllar gerekli eğitim reformlarını uygulamaya koyamamasına ve eğitim için gerekli yatırımları yapamamış` olmasına bağladı. `Bir ülkenin eğitime verdiği önem o ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH)`da eğitime ayırdığı pay ile doğru orantılıdır` görüşüne yer veren açıklamada, uluslararası alanda 30 ülke içinde yapılan araştırmaya göre Türkiye`nin GSYİH`sının ancak yüzde 2.2`sini eğitime ayırdığı ve bu miktarla ancak 29. sırada yer alabildiği vurgulandı.
`Eğitime önem vermeyen Türkiye`nin hızla değişen ve gelişen rekabet koşullarını yakalaması da güçtür` denilen açıklamada, mesleki ve genel anlamda eğitimin geliştirilmesi ve tüm Türkiye`de eşit eğitim fırsatlarının uygulanmasının şart olduğu bildirildi.


MESS ve Türk Metal Sendikası`nın bu kapsamda bir ilke imza atarak, 120 bin çalışanını kapsayan `Ortak Eğitim Projesi`ni hayata geçirdiği ifade edildi.
Eğitime en fazla önemi İsveç veriyor. GSYİH`nin yüzde 8.3`ünü eğitime ayıran İsveç`i, yüzde 8.1 ile Danimarka izliyor. Güney Afrika yüzde 8 ile üçüncü, İsrail yüzde 7.6 ile beşinci sırada yer alıyor. Diğer bazı ülkelerin eğitim harcamaları ise şöyle; Polonya yüzde 7.5, Norveç yüzde 7.4, Kanada yüzde 6.9, Fransa yüzde 6, Slovenya yüzde 5.7, ABD yüzde 5.4, İngiltere yüzde 5.3, Malezya yüzde 5.2, Brezilya yüzde 5.1, İtalya yüzde 4.9, Almanya yüzde 4.8, Rusya yüzde 3.6, Hindistan yüzde 3.2, Yunanistan yüzde 3.1, Çin yüzde 2.3.Türkiye`nin altında yer alan tek ülke olan Endonezya ise eğitime GSYİH`sının yüzde 1.4`ünü ayırıyor. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri