Türkiye Dış Borçlanmayı Artıracak

Bigpara Haber
Ankara, bir süreden beri, göreceli anlamda pahalı iç piyasaya olan bağımlılığını azaltmak için dışarıdan aldığı borç miktarını artırmayı planlıyordu. Böylece, kamu borçlanması ile Gayri Safi Milli Hasıla arasındaki rasyo küçültülecek.


Türk Hazinesi döviz üzerinden bono sunmak suretiyle, 7 - 8 milyar dolar toplamayı planlıyor. Türkiye`nin dışarıdan aldığı borç 1999 yılında 7.6 milyar dolardı.
Ankara, göreceli anlamda pahalı iç piyasaya olan bağımlılığını azaltmak için dış ülkelerden aldığı borç miktarını artırma planı üzerinde çalışıyordu.
Böylece ülkenin kamu borçlanması ile Gayri Safi Milli Hasıla`sı arasındaki rasyosu küçültülecek.


Ayrıca Türkiye, ocak ayında başlatılan üç yıllık dezenflasyon programı sonucunda enflasyon oranında düşüş sürerken, gelecek yıl daha uzun süreli olgunlaşma dönemlerine sahip borçlar bulmayı planlıyor. Söz konusu dezenflasyon programı IMF tarafından destekleniyor. Program, enflasyon oranını geçen yılın yüzde 60 düzeyinden aşağıya çekerek, 2002 yılı itibarıyla tek haneli rakamlara indirmeyi planlıyor. Uluslararası piyasalarda iyileşen koşullar Türkiye`nin toplam borçları içinde dış borçların oranının bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 17`ye tırmanmasını sağladı. Bu rakam 1999 yılına göre yüzde 5`lik bir artışa tekabül ediyor.
Bu arada, ülkenin ekonomik durumu iyileşirken, yeni iç borçlanma faiz oranları bu yıl keskin bir düşüşe uğradı.


Türk hükümetinin ekonomistleri, Merkez Bankası`nın orta dönemli enflasyon hedefleri benimsemesi için gerekli zemini hazırlıyor. Ancak bu zeminin tam anlamıyla hazırlanmasından önce, IMF tarafından desteklenen ve döviz kurlarına bağlanmış programın, fiyatlardaki yükselmeleri durdurması bekleniyor. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


Diğer Ekonomi Haberleri