Türkiye’den Bağdat`a ekonomik çıkarma

Bigpara Haber
ABD`de George W. Bush başkanlığındaki yeni yönetim Irak`ı yeniden tam abluka altına almakta ısrarlı tutumunu sürdürürken, Türkiye uygulanan ambargo nedeniyle 10 yılı aşkın süredir uzak durduğu Irak pazarına dev bir çıkarma yapıyor.

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen başkanlığında, çok sayıda işadamı ve bürokratlardan oluşan bir heyet bugün Irak`a gidiyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı`nın koordinasyonu ve Uludağ İhracatçı Birlikleri`nin organizasyonu ile gerçekleşecek olan bu geziye 200`den fazla işadamı katılacak. Türk heyetinin bir bölümü doğrudan uçakla Bağdat`a gidecek. Irak`la sınır ticaretinin artırılmasını isteyen çoğunluğu Güneydoğulu işadamı ise karayoluyla Kuzey Irak üzerinden Bağdat`a geçecek. Böylece Türkiye, son dönemde ABD ile yeniden kritik bir süreç yaşayan Irak`a ‘‘Hem havadan, hem de karadan ekonomik çıkarma’’ yapacak.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye`nin gerçekleştireceği ekonomik çıkarmanın, BM kararları ile ABD`deki yeni yönetimin politikasına ters düşmediğini bildirdiler.

Kısa bir süre önce Ankara`da temaslarda bulunan ABD`nin Ortadoğu`dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Edward Walker`in ‘‘ABD`nin hedefi Irak`ın yeniden askeri olarak güçlenmesini önlemek. Irak halkının yaşam şartlarını düzeltecek girişimler olabilir’’ şeklindeki mesajına dikkat çeken kaynaklar, ‘‘Türkiye`nin tek amacı komşu ülke ile ticareti yeniden canlandırmaktır’’ diye görüş belirttiler. Yıllardır uygulanan ambargo nedeniyle Türkiye`nin en fazla zarara uğrayan ülke olmasına işaret edilirken, Irak pazarının özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesi için hayati önem taşıdığı belirtildi.

Diğer Ekonomi Haberleri