Türkiye`de iş yapmak kolaylaşıyor

Bigpara Haber

Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) tarafından yayınlanan “Doing Business 2008”e göre iş yapma kolaylığı sıralamasında Türkiye, 178 ülke arasında 91. sıradan 57. sıraya yükseldi.

HÜRRİYET

Dünya Bankası`ndan yapılan açıklamaya göre, geçen yıl olduğu gibi  Singapur yine birinciliğini korurken, bu ülkeyi Yeni Zelanda, ABD, Hong  Kong, Danimarka, İngiltere, Kanada, İrlanda Cumhuriyeti, Avustralya ve  İzlanda izledi. Raporda, iş yapma kolaylığı açısından en kötü ülkenin  Demokratik Kongo Cumhuriyeti olduğu ortaya çıktı.

Bu yıl beşincisi hazırlanan rapora göre, en çok gelişme gösteren ülkeler  Mısır, Hırvatistan, Gana, Makedonya, Gürcistan, Kolombiya, Suudi  Arabistan, Kenya, Çin ve Bulgaristan oldu. Bu yıl Doğu Avrupa ve eski  Sovyet ülkeleri, iş yapma kolaylığı bakımından Doğu Asya`yı geride  bıraktı.

Dünya ölçeğinde son 1 yılda 98 ekonomide 200 reform uygulamaya konurken,  reformcu ülkeler işletme kurmayı kolaylaştırdı, mülkiyet haklarını  sağlamlaştırdı, yatırımcıların korunmasını güçlendirdi, krediye erişim  olanaklarını artırdı, vergi yükünü azalttı, giderleri düşürdü ve  ticareti kolaylaştırdı.

Rapora göre Türkiye, Çin, Hindistan, Endonezya ve Vietnam reformlar  açısından çok önemli ilerleme kateden ülkeler olarak dikkati çekiyor.

Türkiye, gösterilen kolaylıklara bakıldığında, işe başlama kolaylığında  43., izinlerde ve işlemlerde 128., istihdamda 136., mülkiyette 31.,  kredi kullanmada 68., yatırımcının korunmasında 64., ödenen verilerde  54., dış ticarette 56., sözleşmeye uyumda 34. ve işyeri kapatmada 112.  sırada yer aldı.

Diğer Genel Haberleri