Türkiye`de Banka Alacağız

Bigpara Haber
Barclays Bank, Türkiye Temsilcisi Cem Ataç, sektörde zikzaklar çizmeden büyümeyi ve birkaç yıl içinde banka olarak faaliyet göstermeyi hedeflediklerini söyledi.


Barclays Bank Türkiye Temsilcisi Cem Ataç, bankanın pazarda son iki yılda aktif olmasına karşın kısa sürede rakipleriyle arasındaki farkı kapattığını belirtti. Ataç, Bazı bankalar Türkiye`de somut adımlar attılar ancak Barclays açısından geç kalmak diye bir şey söz konusu değil. Bizim için stratejinin iyi belirlenmesi ve planlı bir şekilde büyümenin düşünülmesi önemli. Barclays gibi bankalar hadiselere uzun vadeli ilişkiler olarak bakarlar. Çok zikzaklar olsun istemezler dedi. Barclays`in İngiltere`nin üçüncü en büyük bankası olduğunu belirten Ataç, Birkaç yıl içinde Türkiye`de banka olarak var olacağız dedi.


ENERJİYE FİNANSMAN KAYNAĞI;

Ataç, Barclays`in enerji, telekomünikasyon, petrol ve gaz sektörlerinde güçlü olduğunu söyledi.


** Barclays’in Türkiye`deki hedefleri nedir?

Önemli bir muhabir banka ilişkimize rağmen Türkiye, Barclays için yeni bir konu. Ancak, son iki yıldır Türkiye stratejimizi çok değişik alanlara yaydık. Enerji ve telekomünikasyonda büyük projelere finansman sağlıyoruz. Bu çerçevede Türkiye`deki hizmetlerimizi ve ürün gamımızı genişletmek istiyoruz.

** Türkiye yeterince tanınmıyor Türkiye sizin için niçin önemli?

Türkiye, dünyanın en büyük 16`inci ekonomisi. Barclays gibi uluslararası bankacılık yapan bir bankanın böyle bir potansiyeli bir kenara itmesi söz konusu değil.

** Yabancı bankalar neden gelişmekte olan diğer bankaları Türkiye`ye tercih ediyorlar?

Bunun iki nedeni var. Biri Türkiye`nin tam olarak dışarda anlatılmamış olması. Bunun en çarpıcı örneği sendikasyon kredileridir. Bu kredilerin altında hep aynı bankaların imzaları vardır. Oysa sendikasyonlarda uluslararası piyasalara çıkarsınız ve bunu çok daha geniş bir miktara yayabilirsiniz. İkinci neden, Türkiye`yi bir köprü ülkesi olarak tanımlıyoruz. Ancak, Türkiye Avrupa ülkesi mi Asya ülkesi mi belli değil. Bir uyum sorunumuz var.


ÖZEL SEKTÖRE FON;

** Fon bankalarına ilginiz var mı?

Planlı bir büyüme hedefliyorsanız bunun ikinci aşaması daha küçük bir banka ile toptan bankacılıktır. Dolayısıyla şu safhada fon bankaları bizim için cazip değil.

** Türkiye bankacılık sektöründeki beklentileriniz nedir?

Bankaların aktiflerinin büyüyeceğini ve ürün çeşitlerinin artacağını düşünüyoruz. Özel sektöre fonların tahsis edileceğini tahmin ediyoruz. Bankaların iç yapılarında daha işlevsel olmaya yönelik düzenlemeler olacak.


YABANCI BANKALAR İŞBİRLİĞİ PEŞİNDE;

Barclays Bank Türkiye Temsilcisi Cem Ataç, yabancı bankaların önümüzdeki yıllarda Türkiye bankacılık sektöründe hakimiyeti ele geçirecekleri yorumlarına katılmadığını ve bunun mümkün olmadığını söyledi. Ataç, şöyle konuştu:Yabancı bankaların çok yoğun şekilde Türkiye`ye geleceklerini tahmin etmiyorum. Çünkü yabancı bankalar Türk bankaları ile rekabet değil işbirliği yapmak istiyorlar. Türk bankalarının çok önemli bilgi birikimleri var. Yabancı bankaların Türk bankalarının sileceklerine şeklindeki değerlendirmelere katılmıyorum.


FON BÜYÜKLÜĞÜ 800 MİLYAR DOLAR;

Barclays`in dünyanın en büyük bağımsız fon yöneticisi olduğunu belirten Ataç, bankanın 800 milyar dolar büyüklüğünde fonu yönettiğini söyledi. Yön yönetiminin merkezi ABD olduğunu belirten Ataç, fonların büyük kısmının pasif fon denilen endekse bağlı fonlar olduğunu söyledi. Fonların büyük miktarının Amerikan piyasasında bulunduğunu bildiren Ataç, Bunlar sigorta ve emeklilik kuruluşları fonları olan çok likit fonlardır. Uzun vadeli, düzenli bir getiri elde etmek isteyen kurumlar için aranan enstrümanlardır dedi. (MİLLİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri