Türkiye Çin`i Yeni Keşfediyor

Bigpara Haber
Türkiye gelişen Çin pazarından pay kapmak için arayışa girdi. Çin`in 1 milyar dolara yakın ithalatına karşılık, Türkiye bu ülkeye ancak 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Bu da Çin`den yapılan oyuncak ithalatı kadar bile etmiyor. Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret hacminin Türkiye`nin aleyhine geliştiğini vurgulayarak, 220`ye ülkeye 17 bin kalem mal satan Türkiye`nin Çin pazarına da satacak ürünleri bulunduğunu bildirdi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk - Çin İş Konseyi tarafından düzenlenen Çin Pazarına Yönelik Strateji Geliştirme toplantısında konuşan Tüzmen, Çin pazarında normal pazarlama teknikleri ile başarılı olmanın mümkün olmadığını belirterek, doğru yerde doğru ortaklarla hareket etmenin büyük önem taşıdığını vurguladı. Çin`de kişi başına geliri 20 bin doların üzerinde 2 milyon kişinin, 20-10 bin dolar arasında Türkiye kadar bir nüfusun, 5-10 bin dolar arasında geliri olan 330 milyon kişinin bulunduğunu anlatan Tüzmen, Çin çok iyi bir pazar. Bunu mutlaka değerlendirmeliyiz dedi.


TÜRKİYE BOŞA KÜREK ÇEKİYOR;

Türk - Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay da, konuşmasında, Türk girişimcilerinin Çin`deki çalışmalarını, bir okyanusta, bir taka içinde kürek çekmeye çalışan ancak nereye gideceğini bilmeyen insanlara benzetti. Bu pazarda başarılı olmak için ortaklaşa çalışmanın önemine dikket çeken Onay, Ortak çalışırsak, bu okyanusta nereye gideceğimizi çok daha iyi bilebiliriz dedi. Onay, Türkiye`nin Çin ile yaptığı ticarette açığının 1994 yılından itibaren katlanarak büyümeye başladığını kaydederek, bu yılın ilk 9 ayında Türkiye`nin Çin`e 60 milyon dolarlık ihracat yaptığını, Çin`in Türkiye`ye ihracatının ise 933 milyon doları aştığını söyledi.
Yavuz Onay, Çin`e ihracat yapmak isteyen Türk firmalarının karşılaştığı en önemli sorunların; pazar hakkında yeterli bilgiye sahip olmama, dil, kültür ve iş yapma alışkanlıklarındaki farklılıklar, bankacılık, standart ve sertifika sorunu, telif hakları, iç dağıtım zorlukları ve Çin mevzuatından kaynaklandığını anlattı. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri