Türkiye - Bulgaristan Enerji Anlaşması

Bigpara Haber
Başbakan Yardımcısı Yılmaz: -İki Ülke Arasında Elektrikle İlgili İmzalanan Anlaşmada, Türkiye Tüm Yükümlülüklerini Yerine Getirdi. Bulgar Tarafının Da Gerekli Kolaylığı Sağlayacağına İnanıyorum -Batı-Doğu Koridoru Otoyol Projesinin Hayata Geçirilmesi, Balkan Ülkeleri Arasındaki İlişkilerin Geliştirilmesine Elverişli Bir Altyapı Sağlayacak -İki Ülke Arasındaki Ticaretin, Gelecekte Daha Dengeli Gelişeceği Ve Uzun Vadede İstikrar Kazanacağı Umudunu Taşıyoruz


ANKARA (A.A) - 06.11.2000 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, elektrik enerjisinin, Türkiye-Bulgaristan arasındaki ilişkilerin önemli bir boyutunu oluşturduğunu belirterek, enerji ve altyapı alanlarında İşbirliği Anlaşması ve Protokolünün imzalanmasından sonra, Türkiye üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Bulgar tarafının da, gerekli kolaylığı sağlayacağına inanıyorum dedi. Türk-Bulgar Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu 14. Dönem toplantısı Ankara`da başladı. Toplantıda, Türk heyetine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Bulgar heyetine de Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Evgeni Tchatchev başkanlık etti. Yılmaz, Dış Ticaret Müsteşarlığı`ndaki toplantı sırasında yaptığı konuşmada, Bulgaristan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin, karşılıklı yarar ilkesi doğrultusunda daha da geliştirilmesinin, Türkiye`nin öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. Yılmaz, ilişkilerin geliştirilmesinin Türkiye ve Bulgaristan`ın yararına olduğu kadar, bölgedeki ortak anlayış ve işbirliğinin güçlendirilmesi bakımından da önemli olduğunu ifade etti.


Türkiye`nin uluslararası ekonomik konjonktürdeki gelişmeler paralelinde, 1980`li yıllarda kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecini başlattığını anlatan Yılmaz, ihracata dayalı dışa açık büyüme stratejisiyle Türkiye`nin dış pazarlardaki payını önemli ölçüde artırdığını belirtti. Yılmaz, Türkiye`nin ekonomisi en hızlı büyüyen ülkeler arasında yerine aldığını belirtirken, ekonomide yaşanan gelişmeleri anlattı. Yılmaz, 1997 yılının 2. yarısında ortaya çıkan Asya krizi ile Rusya ve Latin Amerike krizleri ve 1999 yılındaki iki büyük deprem yüzünden, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 6.4 oranında daraldığını da söyledi. Küresel krizin yarattığı sonuçlar itibariyle, ülkeler arasında daha etkin bir işbirliği gereğini ortaya koyduğunu belirten Yılmaz, buna paralel, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının, büyük önem taşıdığını ifade etti. Türkiye`nin, Dünya Ticaret Örgütü kural ve disiplinlerine uyum çalışmaları yaptığını, Avrupa Birliği ile gümrük birliğine dahil olduğunu da kaydeden Yılmaz, Türkiye ve Bulgaristan arasında 1999 yılında imzalanan Serbest ticaret Anlaşması`nın da ikili ticaretin serbestleştirilmesinde önemli bir dönüm noktası oluşturduğunu söyledi.


SERBEST TİCARET ALANI;

Yılmaz, 1999 yılında Türkiye, Bulgaristan ve Romanya Cumhurbaşkanları tarafından yapılan ortak açıklamada da belirtildiği üzere, ülkelerin taraf olduğu ikili ve çok taraflı anlaşmalardan doğan yükümlülükler çerçevesinde, 2002 yılında ticareti serbestleştirecek olan 3 ülke arasında kurulacak serbest ticaret alanının, ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimine büyük katkıda bulunacağını da söyledi. Türkiye ve Bulgaristan arasında 1992 yılında 297 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacımının 1998 yılında 581 milyon, 1999 yılında 529 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Yılmaz, 2000 yılı Ocak-Haziran döneminde ticaretin 117 milyon doları ihracat 202 milyon doları ithalat olmak üzere, yüzde 29 artışla 319 milyon dolara ulaştığını söyledi. Yılmaz, bu tutar içinde, ülkemiz ithalatı ağırlıklı olmakla birlikte, gelecek yıllarda ticaretin daha dengeli biçimde gelişeceği ve ticari ilişkilerin uzun vadede istikrarlı bir yapı kazanacağı umudunu taşıyoruz dedi.


İKİLİ TİCARİ İLİŞKİLERDE ORTAK GİRİŞİMLER;

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, iki ülke firmaları arasındaki işbirliğinin, ticaretten müteahhitlik hizmetlerine, enerjiden turizme kadar pek çok alanda ortak girişimler yoluyla daha da geliştirebileceğini belirtirken, her iki ülkede özelleştirilmesi planlanan firmalar hakkında bilgi değişimiyle, ulaştırma alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ulaştırma alanındaki önemli projelerin başında Batı-Doğu Koridoru Otoyol Projesinin geldiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti: Balkan ülkelerini birbirine bağlayacak olan bu projenin hayata geçirilmesinin, bu ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine elverişli bir altyapı oluşturacağı açıktır. Bu çerçevede proje çalışmaları sürdürülmeli ve hızlandırılmalıdır. Yılmaz, Türkiye ile Bulgaristan arasında ortak gümrük noktası kurulmasının, gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması açısından önem taşıdığını, Kapıkule sınır kapısına ek olarak Lesova-Hamzabeyli mevkiinde yeni bir sınır kapısını da en kısa sürede hizmete sokulması gerektiğini söyledi.


KARAYOLU TAŞIMACILIĞINDA SORUNLAR;

Yılmaz, Türk karayolu taşımacılığı şirketlerinin, Bulgaristan geçiş ücretlerinin yüksek olması, bazı ek ücretler tahsil edilmesi, transit geçiş belgelerinin uzun süre alması ve tartı sisteminin sorunlar yarattığını bildirmelerine karşılık, Bulgar yetkililerin, mevcut sorunların ortadan kaldırılması için gerekeni yapacaklarına inandığını söyledi. Yılmaz, konuşmasının sonunda, Türkiye`nin diğer alanlarda da işbirliğini geliştirmek için, her fırsatı değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Evgeni Tchatchev de konuşmasında, Bulgaristan`ın stratejik ve ekonomik durumunu anlatırken, Türkiye`nin Bulgaristan`ın ihracatında 4., ithalatında ise 8. sırada olduğunu söyledi. Konuk bakan, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaretin potansiyeli yansıtmadığını ve daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Diğer Piyasa Haberleri