Türkiye AB için Yunanistan`dan ders almalı

Bigpara Haber
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Avrupa Birliği`ne (AB) tam üyelik yolunda ürkek adımlar atan Türkiye`nin Yunanistan deneyiminden öğreneceği çok değerli dersler olduğunu söyledi.

Paylaşım şart

Sponsorları arasında AKŞAM Gazetesi`nin de bulunduğu `Türkiye-Yunanistan Dış Ticareti Geliştirme Toplantısı`, Dış Ticaret Kompleksi`nde yapıldı. Toplantıda, Yunanlı şair Yannis Ritsos`un Nazım Hikmet`i selamladığı dizelerle konuşmasına başlayan Oğuz Satıcı, Yunanistan`ın özellikle AB`ye giriş tarihi olan 1981`den beri gösterdiği ekonomik büyümenin göz kamaştırıcı olduğunu kaydetti.

`Sadece bu konudaki bilgi paylaşımı bile iki ülke arasında belli başlı bir işbirliği alanıdır` diyen Satıcı, şöyle konuştu:

`Yunanistan deneyimi göstermiştir ki, kaynaklar doğru değerlendirildiğinde AB üyeliği o ülkenin kalkınmasının ana etkenlerinden biridir. İkili ticarete baktığımızda 2000 yılında Yunanistan`ın toplam ihracatında Türkiye`nin payı yüzde 2.5, ithalatında ise 1.2 olmuştur. Türkiye`nin 2001 yılı ihracatında Yunanistan yüzde 1.5`lik pay almış, aynı yıl Türkiye`nin ithalatında ise Yunanistan`ın payı 0.7 olmuştur. Türkiye`nin 2001`de 71.6 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacminde Yunanistan`ın payı ancak % 1 seviyesindedir. Son 5 yıl içinde yaklaşık iki katına çıkan ticaret hacmimiz elbette olumlu, fakat yetersizdir.` Satıcı, işbirliklerinin geliştirilebileceğini de vurgulayarak, özellikle Olimpiyat hazırlıklarının altyapı projelerinde Türk firmalarının görev alabileceğini söyledi. Toplantıda, Yunanistan Büyükelçisi İoannis Corantis ve Yunanistan Ticaret Ateşesi L. Kounalakis da birer konuşma yaptılar.

Diğer Ekonomi Haberleri