Türk Telekom`dan altyapıya 3.4 milyar dolar

Bigpara Haber
 Türk Telekom, dört yılda 3.4 milyar dolar yatırımla yurt çapındaki tüm erişim şebekelerini yenileyecek. Altyapı dönüşüm projelerinin tamamlanmasıyla Türkiye`nin her köşesinden 21. yüzyılın iletişim hizmetlerinin alınabilmesine olanak sağlanacak.
Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, İcra ve Yönetim Kurulu Üyesi Emin Başer, Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer ve Telekomünikasyon Şebekeleri Direktörü Memet Atalay dün düzenlenen basın toplantısında yapılacak yatırımlar konusunda bilgi verdi.

101 bin kişiye istihdam
Türk Telekom, teknolojik altyapısını değiştirerek çoklu servis erişim şebekesi kullanmak için altyapı yenileme çalışmalarını hızlandırdı. Şirket bu doğrultuda dört yılda 3.4 milyar dolar değerinde yatırım yapacak ve yatırımlarda yıllık ortalamalarda yüzde 155 artış sağlanacak. Söz konusu projelerle toplam 101 bin kişiye istihdam yaratılacak. Erişim şebekesi fiberoptik projesi yıpranmış ve eskimiş olan şebekenin yenilenmesi, ek şebeke yapılması, mevcut erişim şebekesinin iyileştirmesi, altyapı sorunu olan sahalarda fiberoptik ve geniş bantlı olarak sunulması, yeni yerleşim bölgelerinde altyapının (TOKİ, OSB vb.) yerleşim öncesi yapılmasını içeriyor.
Yatırım büyüklüğü 1 milyar doları bulan ve 81 ili kapsayan ihale 25 ayrı iş grubundan 17 firmaya bölündü. Farklı illerde 12 bin kişiye iş imkânı sağlayacak projenin tamamlanma süresi olarak 3+2 yıl gösteriliyor. Temmuz ayı itibarıyla bu projeleri hayata geçirecek şirketlerle tüm sözleşmelerin imzalandığı bildirildi. Bu projeyle birlikte arıza için bekleme süreleri azaltılırken evlere kadar gidecek fiberoptik kablolamalar sayesinde kullanıcılar IPTV ve daha yüksek hızda internet gibi hizmetlerden faydalanabilecek.

Kırsal Dönüşüm Projesi:
Bu projeyle de kırsal alandaki 4.3 milyon kullanıcı için kırsal alan ile kentsel alan ayrımı ortadan kalkacak. Türkiye`nin en ücra köşeleri telefondan genişbant internete kadar her türlü yeni nesil iletişim altyapısına kavuşacak. Mevcut durumda sadece ses hizmeti sağlayan kırsal alanlardaki santrallar, ses, VoIP (internet protokolü üzerinden ses), kiralık hat erişimi, genişbant Internet (DSL) ve IPTV (internet protokolü üzerinden TV ve video komünikasyon servisleri) gibi hizmetlerin sunulacağı çoklu servis erişim noktaları haline dönüştürülecek.
Böylelikle tüm Türk Telekom müşterileri CLIP/CLIR (aranan numaranın görünmesi), ayrıntılı faturalama, sabit hattan SMS gönderimi, ücretsiz ve kredili arama (freephone ve prepaid) gibi katma değerli hizmetlerden faydalanabilecek. Toplam maliyeti 240 milyon YTL olan kırsal dönüşüm projesi 2008`de tamamlanacak.

Dönüşüm projesi ne sağlayacak?

  • Dört senede 3.4 milyar dolarlık yatırım ve yüzde 155 yatırım artışı olacak.

  • Yaklaşık yarım milyon kişiyi etkileyecek yeni iş imkânları

  • 5 milyonun üzerinde fiberoptik bazlı yeni hat tesis edilecek

  • Kırsalda 10 bin 200 merkezde 4.3 milyon kişinin hatları yenilenecek

  • Toplamda 9.3 milyon müşterinin hattı yenilenecek ve yeni hat ilave edilecek

  • 37 bin kilometre ilave fiberoptik kablo döşenecek. Bu uygulamalarla Türk Telekom dünyanın en gelişmiş altyapısına sahip işletmecilerden biri olacak

  • Türkiye`de hem şehirlerde hem de kırsal alanda gelişmiş genişbant ve
    darbant ses, veri ve görüntü servisleri bir arada sunulacak.

  • Ülke genelinde şehir ve kırsal alanda aynı servisler verilerek bölgesel gelir farklılığından kaynaklanan `dijital uçurum` ortadan kaldırılacak

  • E-devlet, e-sağlık, e-eğitim, e-ticaret gibi kamu hizmetleri etkin şekilde verilecek.

  • KOBİ`lere anahtar teslim çözümler sunulacak.

    `Yeni tarifeler onay bekliyor`
    Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, sabit hatlarda yeni tarifelerin Telekomünikasyon Kurumu`nun onayına sunulduğunu belirtti.
    Paul Doany, Türk Telekom`un`nin iletişim altyapısı yenilenmesiyle ilgili toplantıda basının tarifelere ilişkin ısrarlı sorularını yanıtladı. Bu konuda gereken hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Paul Doany, yeni tarifeleri Telekomünikasyon Kurumu`nun onayına sunduklarını
    belirtti. Doany şunları söyledi: Yeni tarifelerimizi hazırlarken, Danıştay`ın vermiş olduğu karardaki gerekçeleri ve Tüketiciler Birliği gibi sivil toplum örgütlerinin belirsizlik endişelerini dikkate aldık. Buna göre yeni baştan bir düzenleme gerçekleştirdik dedi. Doany, tarifelerin Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanana kadar bir yorum yapmayacağını ifade etti.

    ADSL`de hedef 7 milyon müşteri
    Özelleştirme sonrası 2006`da yapılması gereken yatırımların gerçekleşmediğinin hatırlatılması üzerine Doany, altyapının yenilenmesi ve kırsal dönüşüm projeleriyle 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılacağını söyledi. Yıl içinde tamamlanması planlanan 100 milyon YTL`lik başka bir IP projesinin olduğunun kaydeden Doany, ADSL`in genişletilmesiyle ilgili başka bir program daha yapıldığını söyledi. Doany, yıl sonuna kadar 7 milyon ADSL müşterisine ulaşmayı hedeflediklerini hatırlatarak, bunun için de 200 milyon YTL`lik yatırım yapacaklarını dile getirdi. Talep olması durumunda da kapasiteyi 8 milyon ADSL abonesine çıkarmayı planladıklarını açıklayan Doany, Ayrıca, şirket tesis, binaları ve bayilerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız var dedi.

  • Diğer Genel Haberleri