Türk sivil havacılığı Avrupa’yı ikiye katladı

Bigpara Haber
Türk sivil havacılığı büyümede yeni bir rekora imza attı. Bu yılın 8 aylık döneminde Türk sivil havacılığı büyümede Avrupa ortalamalarını ikiye katladı.

Avrupada yıllık büyüme ortalama yüzde 5 düzeyinde kalırken, Türk sivil havacılığı 8 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.3 oranında büyüme yakaladı. Ulaştırma Bakanlığına bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün (DHMİ) 8 aylık performans değerlendirmelerine göre, Türk sivil havacılığı en büyük büyümeyi yakaladığı 2005 yılı verilerini de geride bırakarak yeni bir büyüme rekoru kırdı.

75 MİLYON YOLCU: Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenlik Teşkilatı (EUROCONTROL) Avrupa ülkelerinde sivil havacılık sektörünün yıllık yüzde 7 oranında büyümesini öngörürken, gerçekleşmeler yüzde 5 dolayında kalıyor. Ancak Türkiye, geçen yıl kuş gribi, Dünya Kupası gibi nedenlerle kaybettiği yolcuyu tekrar kazanarak büyüme trendini sürdürdü. 2007 yılının Ocak-Ağustos döneminde elde edilen veriler, bu yıl Türkiye’de öngörülen toplam 75 milyon yolcuya ulaşma hedefine yaklaşılacağı ümidini artırdı. Geçen yıl toplam yolcu trafiği yaklaşık 62 milyon olarak gerçekleşmişti.

YÜZDE 13.3: DHMİ’nin 8 aylık verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine oranla bu yıl Türk limanlarını kullanan yolcu sayısında ortalama yüzde 13.3 artış kaydedildi. Yolcu sayısındaki artış iç hatlarda yüzde 12.4, dış hatlarda ise yüzde 14.1 olarak gerçekleşti. Yolcu sayısında geçen yıllarda pek çok Avrupa ülkesindeki merkezi havalimanlarını geride bırakan Atatürk Havalimanı, bu yıl yine gözde liman olma özelliğini sürdürdü. Bunu Antalya ve Adnan Menderes havalimanları izledi.

UÇAK TRAFİĞİNDE ARTIŞ: Öte yandan Türk havalimanlarını kullanan uçakların sayısında da önemli oranlarda artış yakalandı. Yılın 8 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre Türk limanlarına iniş-kalkış yapan uçakların sayısında ortalama yüzde 9.4 oranında artış sağlandı. Uçak trafiği iç hatlarda yüzde 7.5, dış hatlarda ise yüzde 11.7 oranında arttı.

Diğer Genel Haberleri