Türk Şirketlerinin Kar Marjı Yüksek

Bigpara Haber


Türkiye`de imalat sanayiinde faaliyet gösteren firmaların, maliyetlerindeki yüksekliğe rağmen, Avrupa ülkeleri ile ABD ve Japonya gibi ülkelerdeki firmalara göre daha yüksek oranda bir faaliyet kar marjıyla çalıştıkları belirlendi.

Merkez Bankası Sektörel Değerlendirmeler Müdürlüğü, Türkiye`de imalat sanayiinde faaliyet gösteren firmaların performanslarını, Avrupa ülkeleri, ABD ve japonya`daki imalat sanayi firmalarıyla karşılaştırdı. İmalat sanayiinde faaliyet gösteren toplam 4 bin 468 firmanın 1993-1998 dönemine ilişkin verileri kullanılarak yapılan çalışmayla, Avrupa, Japonya ve türkiye`de faaliyet gösteren firmaların karlılıkları, maliyetleri ve finansal yapıları karşılaştırıldı. Bu ülkelerdeki küçük ve orta ölçekli firmaların performansları ele alındı.

Yapılan araştırmada, firmaların satışlardan elde ettikleri gelirlerden, bu satışlara ait maliyetler ve işçilik giderleri düşüldükten sonra kalan faaliyet karının net satışlara oranını gösteren faaliyet kar marjının Türkiye`de yüzde 11.4 ile Tüm Avrupa ülkelerinden, Japonya ve ABD`den yüksek olduğu ortaya çıktı. Ancak 1995 yılında yüzde 14.3 olan bu oranın ilerleyen yıllarda aşağı doğru gittiği belirlendi. Araştırmayla ortaya çıkarılan diğer sonuçlar ise şöyle:

-Türkiye`de finansman giderlerinin net satışlar içindeki payı diğer ülkelere oranla çok yüksek. Avrupa ile Japonya`da gerileyen finansman giderleri, Türkiye`de artış gösteriyor

-Türkiye`de finansman giderlerinin gösterdiği gelişmelerle ilişkili olarak net kar marjı yıllar itibariyle büyük farklılıklar gösteriyor, ancak yine de 1993-1994 yılları dışında Amerika`dan sonra en iyi performans gösteren ikinci ülke konumunda bulunuyor.

-Özkaynak karlılığında da Amerikadan sonra Türkiye yer alıyor, hatta 1996 yılında Amerika`daki firmaların üzerinde performans gösterildi. Ancak net kar/özkaynak oranının reel faiz oranlarının oldukça gerisinde kalındı. Yani Türkiye`deki firmalar özkaynaklarını yeteri kadar etkin kullanamıyorlar.

-Varlık finansmanında Japonya`dan sonra ağırlıklı olarak yabancı kaynak kullanan ikinci ülke konumunda bulunan Türkiye banka kredilerinin toplam kaynaklar içindeki payı da yıllar itibariyle artış gösteriyor.

-Türkiye`de, toplam yabancı kaynaklar içinde kısa vadeli yabancı kaynaklar ağırlıklı olarak kullanılıyor. Buna karşılık Amerika ve Japonya`da uzun vadeli yabancı kaynaklarla finansman sağlandığı görülüyor.(ANKA)

Diğer Genel Haberleri