Türk-İş`in 6 aylık zam talebi % 8

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, kamu toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde, hükümetten, %8 zam talep ettiklerini bildirdi

Bigpara Haber
Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, kamu toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde, hükümetten, işçi ücretlerine birinci 6 ay yüzde 8, ikinci 6 ay yüzde 12, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için ise gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Altun, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin, dün kendilerine sunduğu yeni zam önerisini Türk-İş Başkanlar Kurulu´nun Bolu´da yarın ve pazar günü yapacağı toplantıda değerlendireceklerini ve bir karara varacaklarını söyledi. Geçen dönemin toplu iş sözleşmelerinden işçilerin reel kaybının yüzde 14 düzeyinde olduğunu ve bu yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüzde13 civarında gerçekleştiğini belirten Altun, amaçlarının bu reel kaybın karşılanması olduğunu kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile dün yaptıkları görüşmede, hükümetten, işçi ücretlerine birinci 6 ay yüzde 8, ikinci 6 ay yüzde 12, üçüncü ve dördüncü 6 aylariçin ise gerçekleşen enflasyon oranında zam talep ettiklerini bildirenAltun, ´´Önümüzdeki hafta hükümet ile yeniden biraraya geleceğiz. Müzakerelerin masa başında bitirilmesini amaçlıyoruz. Aynı yaklaşımı hükümetten de bekliyoruz´´ dedi.

Hükümet ile Türk-İş arasında yapılan dünkü görüşmede, hükümet, işçi ücretlerine birinci 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 9, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için ise yüzde 5´er oranında zam önermişti. Hükümetin önerisine göre, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda gerçekleşenenflasyon yüzde 5´i aşarsa, aşan kısmın yüzde 80´i ücretlere yansıtılacak.

ANLAŞMAYA VARILAN HÜKÜMLER
Dünkü görüşmede, toplu iş sözleşmesinin bağıtlanması durumunda, düşük ücretlerin 400 milyon liraya çıkarılması, özelleştirme nedeniyleişsiz kalan işçilerin başka kurumlara yerleştirilmesi, bundan sonra özelleştirme nedeniyle işten çıkarma olmaması, kamuda zorunlu emeklilik uygulamasına son verilmesi ve ertelenen ikramiyelerin 18 Temmuz 2003 tarihinde ödenmesi benimsenmişti. (A.A.)

Diğer Ekonomi Haberleri