Türk Eximbank sermayesini 10 milyar TL'ye yükseltti

Türk Eximbank sermayesini 10 mlyr TL'ye yükselterek ihracatçıya daha fazla destek sağlayacak.

Bigpara Haber

Türk Eximbank, olağanüstü genel kurulda kayıtlı sermaye sistemine geçerek sermaye tavanını 10 milyar TL'ye çıkarırken; ödenmiş sermayesini de 10 milyar liraya yükselterek ihracatçıya daha fazla destek sağlamayı hedefliyor.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Olağanüstü Genel Kurul’da bankanın kayıtlı sermaye tavanı 10 milyar TL’ye çıkarıldı. Böylece mevcut durumda 3.7 milyar TL olan ve tamamı ödenmiş olan sermaye, önümüzdeki dönemde 10 milyar TL'ye yükseltilecektir" ifadeleri kullanıldı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Haberin Devamı

Reuters'in haberine göre; açıklamada, bu adımla birlikte Eximbank'ın sermaye yapısının daha da güçlendirilerek, ihracatçıların artan TL kredi taleplerinin karşılanabileceği ifade edildi.

Firmaların piyasada nakit ihtiyaç sıkıntılarını gidermek amacıyla kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturma kararı verildiği de belirtilirken, "Böylelikle reel sektörün kredi geri ödemelerinde yaşanabilecek aksaklıkların ve bankacılık sisteminin işleyişindeki olası bozulmaların önüne" geçilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Bakanlık, Türk Eximbank tarafından ihracatçılara 2016 yılında sağlanan 32.9 milyar dolarlık toplam finansman desteğinin 2017'de yüzde 21 artırılarak 39.8 milyar dolara yükseltilmesinin hedeflendiği de belirtildi. Bu desteğin 25.7 milyar dolarlık kısmının nakdi kredi desteği olması planlanıyor.

Açıklamada, "Bu surette kredilerde 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17'lik bir artış gerçekleştirilecektir. Böylece sunulan toplam finansman desteğinin ihracatımızdaki payı yüzde 23'ten yüzde 26'ya kadar yükseltilecektir" denildi.

Haberin Devamı

Bakanlık, ihracat kredi sigortası faaliyetlerinin de yüzde 28 artırılarak 14.1 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Ayrıca Afrika gibi riski yüksek olan ve bu nedenle reasüre edilemeyen projelerin Eximbank tarafından sigortalanabilmesi için gerekli düzenlemelere gidileceği belirtildi.

Bakanlık, "Bankanın döviz kredilerinin kaynağını oluşturacak fonlar, Merkez Bankası reeskont kaynağını kullanarak ve uluslararası piyasalardan borçlanarak temin edileceğini" ve TL kredilerinin en önemli kaynağının Türk Eximbank'ın kendi sermayesi olacağını açıkladı.

Diğer Ekonomi Haberleri