Turizmde Düşüş Trendini First Choice Kırdı

Bigpara Haber
First Choice turizm şirketi dün yüzde 47`lik bir kar artışı ilan ederken, turizm piyasasının karanlık görünümüne karşı çıkmış oldu. Şirket, satın almalar gerçekleştirerek, daha yüksek kar marjinine sahip uzman turizmciliğe odaklanmıştı.


Birleşik Krallık`ın dört numaralı tur operatörü gelecek üç yıl için karlarının yarısını aktivite ve uzman turizmcilik alanlarından elde etmek istiyor. Bu piyasanın ikinci büyük şirketi olan Airtours geçen ay vergi öncesi karlarının yüzde 30 oranında düşüğünü duyurmuştu. Bunun nedeni Alman bağlaşıklarında gerçekleşen kayıplardı. Vergi öncesi karlar, piyasanın en büyük şirketi olan Thomson Travel Group şirketinde 1999 yılında yarı yarıya düştü. Şirket Mayıs ayında Almanya`nın Preussag şirketi tarafından 1.8 milyar pounda (2.6 milyar dolar) satın alınmıştı.
First Choice`un icra başkanı Peter Long, Kitlesel piyasa oyuncularıyla başa baş bir mücadeleye girmek istemiyoruz. Rakiplerimizi Club Med ve Kuoni olarak değerlendiriyoruz, dedi. Şirket Fransa ve İspanya`daki operasyonlarını güçlendirerek, İtalya gibi parçalı güney Avrupa piyasalarında niş tur
operasyonları düzenlemek istiyor. First Choice, Türkiye ve Kuzey Afrika bölgesinde yoğunlaşan İspanyol Barcelo ve Ten Tour Group`u satın almak suretiyle 130 milyon pound nakit parası var. Şirket İrlanda`dan sonra coğrafi yayılımını bu yıl 8`e çıkarttı.


Endüstrideki konsolidasyon geçen haftada süratle devam etti. Almanya`nın C&N Touristic şirketi Thomas Cook`u 550 milyon pounda satın aldı. First Choice geçen yıl Airtours`un hasmane bir devralma girişimiyle karşı karşıya kalmış ancak Avrupa Komisyonu`nun engellerine takılmıştı. Hissedarlar daha sonra, İsviçre`nin Kuoni şirketiyle alternatif bir sıfır premyum birleşmesini desteklemekte başarılı olamadı. Long, uzun bir süreden bu yana C&N tarafından hedef olarak görülen şirketin, konsolidasyon müzakerelerinde olmadığını belirtti. Ayrıca Long yeni online perakendecilerden gelen tehditleri reddetti. Eğer onlarından birisi, bırakın tehdit oluşturmak bir yana, eğer 6 ay sonra hala piyasada olursa şaşırırım. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


Diğer Genel Haberleri