Tupras Turkiye Petrol Rafinerileri A.s.`nin Basinda Yeralan Haberine Iliskin Olarak Borsa Baskanligi`nca Istenen Aciklamaya Cevabe

Bigpara Haber
"Konu:Ozel durum aciklama.
Ilgi:29.01.1997 tarih, 4/GID-1770/AID/1187 sayili yaziniz. ilgi yaziniz konusu Reuters Haber Ajansi`nca yayinlanan, yogun bakim programlari nedeniyle yilin ilk yarisinda rafinerilerimizin zaman zaman kapatilacagi seklindeki haber dogru verilmemis olup, gerekli aciklama asagida sunulmustur.
Bilindigi gibi Tupras Rafinerileri bunyelerinde,
-Hampetrol Unitesi,
-Vakum Unitesi,
-Reformer Unitesi,
-Desulfurizer Unitesi,
-FCC ve Hydrocracker Uniteleri,
-Izomerizasyon Unitesi,
-Benzin Tatlilastirma Unitesi,
gibi cok sayida unite mevcut bulunmaktadir. Yukarida verilen unitelerin mevcudiyeti rafineri konfigurasyonuna gore degisiklik gosterebilmektedir. Ayrica hamperrolun ilk ayrisiminin yapildigi hampetrol unitesi sayisi Izmir Rafinerisi`nde 3 adet, Izmir Rafinerisi`nde 2 adet, Kirikkale Rafinerisinde 1 adet ve Batman Rafinerisi`nde 2 adettir. Diger unitelerin bazilarinin sayisi da bazi rafinerilerde birden fazladir. Rafineriler 24 saat calisan sistemlerdir. Rafinerinin tamamen durmasi gibi bir husus soz konusu degildir. Uniteler calistigi surece ekipmanlarda zaman icerisinde tum onlemler alinmasina ragmen kirlilik ve korozyon olusabilmektedir. Bu nedenle unite yapisina bagli olarak ve calisma suresi 18 ayin altinda olmamak sartiyla periyodik bakim icin uniteler yaklasik 1 aylik durdurularak abkimi yapilmaktadir. Bu sekilde beklenmeyen arizi duruslar asgariye indirilerek calisma guvenligi, emniyeti ve enerji kullaniminin normal seviyesine getirilmesi ile tasarruf saglanmakatdir. Tupras rafinerilerinde sadece modernizasyon amaciyla Izmit Rafinerisi 3 no`Lu hampetrol unitesi uzun sureli duracaktir. Bu unitenin hampetrol isleme kapasitesi 6000 m3/gun, diger iki unitenin toplam kapasitesi 30000 m3/gun oldugundan bu unitenin durusu rafineri calismasini menfi yonden etkilemeyecektir. durus programlari yonetim kurulumuzca onaylanmis bulunan Tupras`in 1997 yili calisma programi ve butcesi raporunda yer almaktadir." (IMKB BULTEN)

Diğer Genel Haberleri