Tüketici güveninde düşüş sürüyor

Tüketici Güven Endeksi haziran ayında yüzde 0.46 oranındaazaldı

Bigpara Haber

Tüketici Güven Endeksi haziran ayında yüzde 0.46 oranında  azaldı. Son altı aydır sürekli azalan tüketici güveni şu ana kadarki en düşük düzeyine indi. Güven endeksinde altı aydaki toplam düşüş yüzde 20.1’i buldu.


RADİKAL

Küresel ekonomide kriz tehdidi ve iç siyasi istikrarsızlık arttıkça azalan tüketici güveni, Haziran ayında da düşmeye devam etti. Tüketici Güven Endeksi Haziran ayında yüzde 0.46 oranında azaldı. Son altı aydır sürekli azalan tüketici güveni şu ana kadarki en düşük düzeyine indi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen ve tüketicilerin harcama davranış ve beklentilerini değerlendiren Aylık Tüketici Eğilim Anketi’nin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Buna göre Mayıs ayında 75,36 olan Tüketici Güven Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,46 oranında azalarak 75,01 değerine indi.

Artış ve azalışı tüketici güvenindeki değişimi yansıtan Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması kötümser durum olduğunu gösteriyor.

ALTI AYDIR DÜŞÜYOR


Tüketici güven endeksinde son altı aydaki toplam düşüş yüzde 20.1’ye ulaştı. 2007 sonunda 93.89 düzeyinde bulunan endeks, bu yıl Ocak ayında 92.12’ye, Şubat’ta 87.60’a, Mart’ta 81.96’ya, Nisan’da 76.24’e, Mayıs’ta 75.36’ya ve Haziran’da da 75.01’e kadar geriledi. Böylece endeks altı ayda yüzde 20.1 oranında 18.9 puan düşüş gösterdi.

Endekste geçen yılın aynı ayına göre düşüş de yüzde 20.4 oranında 19,2 puan olarak gerçekleşti. Tüketici güven endeksi geçen yıl Haziran ayına 94.17 olarak gerçekleşmişti.

GELECEK DÖNEM BEKLENTİLERİ KÖTÜMSER


Güven endeksinde Haziran ayında yaşanan düşüş de tüketicilerin gelecek dönem satın alma gücü ve gelecek dönem genel ekonomik durum ile mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerinin kötüleşmesinden kaynaklandı.

Gelecek dönem satın alma gücü beklentilerini ifade eden alt endeks değeri Haziran’da 0.8 puan, ekonomik durumun ne olacağına ilişkin beklentileri gösteren endeks ise 1.6 puan düşüş gösterdi. Gelecek dönemin iş bulma olanakları açısından uygun olup olmayacağına ilişkin beklentileri yansıtan alt endeks değerinin ise Haziran’da 2 yaklaşık 1 puan arttığı gözlendi.

Diğer Genel Haberleri