Toskay: 2001 Yılında Tüketici Eğilimlerini Yeniden Belirleyeceğiz

Bigpara Haber
Devlet Bakanı Toskay: Söylendiği Gibi Bu Hükümet, Nüfus Sayımını Yüzüne Gözüne Bulaştırmadı. Cumhuriyet Tarihinin En Düzgün Sayımı Oldu -Fiyat Endeksi İçin 2001 Yılında Tüketici Eğilimlerini Yeniden Belirleyeceğiz


ANKARA (A.A) - 14.12.2000 - Devlet Bakanı Tunca Toskay, 22 Ekim 2000 tarihinde yapılan nüfus sayımının Cumhuriyet tarihinin en düzgün sayımı olduğunu söyledi. Toskay, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Danıştay Başkanlığı`nın bütçeleri görüşülürken, milletvekilerinin eleştirilerini yanıtladı. Kendisinden önce konuşan milletvekillerinin nüfus sayımının başarısız olduğu yönündeki eleştirileri ile ilgili olarak, DİE`nin nüfus sayımının genel ilke ve kurallarını belirlediğini, ancak sahadaki uygulamaların illerde vali, ilçelerde kaymakamların başkanlığındaki sayım komiteleri tarafından uygulandığını hatırlatan Toskay, sayımda görev yapan anketörlerin ise kurum elemanı olmadığını ve kısa süreli bir eğitim sonrasında bir günlüğüne istihdam edildiğini kaydetti. Sayımı uygulamakla yükümlü olan sayım memurlarının seçimi nedeniyle sağlıklı veri toplamanın mümkün olmayacağını kaydeden Toskay, ancak DİE`nin uyguladığı yöntemin uluslararası kriterlere uygun olduğunu ve teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığını bildirdi. Toskay, Bu hükümet, söylendiği gibi sayımı yüzüne gözüne bulaştırmadı. Cumhuriyet tarihinin en düzgün sıyımı oldu. Toplanan tüm bilgiler elektronik ortama dökülüyor. Gerçek rakamlara ulaşılması sağlanacaktır dedi.


TÜKETİCİ EĞİLİMLERİ YENİDEN BELİRLENECEK

Tunca Toskay, fiyat endeksleri konusunda vatandaşların şüphe ve güvensizlik duymasına gerek olmadını belirterek, uluslararası kriterler ve ülçütler içinde çalışıldığını söyledi. Fiyat endekslerinin 1994 yılı bazlı olduğunu anlatan Toskay, aradan 6-7 yıl geçtiğini, bu sürede Türk tüketecisinin eğilimlerinin büyük değişim geçirdiğini ifade etti. Toskay, 1 Ocak 2001 tarihinde hane halkı tüketici anketi çalışması başlatılacak, bir yıl sürecek. Türkiye genelinde, bilimsel ölçütlerle tespit edilen 26 bin 800 aile üzerinde yapılacak anketlerden elde edilecek bilglerle fiyat endekslerinin hesap edilecek dedi. İstanbul Ticaret Odası ile DİE`nin fiyat endekslerinin birbiriyle karşılaştırılamayacağını anlatan Toskay, DİE`nin 87 bin 400 ürün üzerinden hareket ederek fiyat artışlarını tespit ettiğini vurguladı.


YAPISAL REFORMLAR YAPILAMADI

Toskay, Türkiye ekonomisinin nasıl bir genel ekonomi ortamında bulunduğunun iyi değerlendirmesi gerektiğine işaret ederek, iletişimin ekonomide de yaygın olarak kullanıldığını ve rekabet durumunun son 10-20 yılda büyük değişim gösterdiğine işaret etti. Ekonomide, iç pazar- uluslararası pazar ayırımı yapılamayacAğına savunan Toskay, Türk ekonomisinin hem iç pazarda hem de uluslararası alanda rekabet gücüne sahip olduğunu vurguladı. Bazı sektörlerde sıkıntı olabileceğine dikkati çeken Toskay, küreselleşme hareketlerininyanı sıra bölgesel entegrasyonların da ülke ekonomisini etkilediğini, Türkiye için en önemli bölgesel entegrasyonunAB olduğunu ifade etti. Toskay, Türkiye`nin, AB ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması kurallarına uymak zorunda kaldığını belirterek, şöyle konuştu: Türk ekonomisi, 1980 sonrasında yapması gereken yapısal reformları yerine getiremedi. Yüzde 60`lar seviyesinde seyreden kronik yüksek enflasyon ile 25 yıldır boğuşuyoruz. Bu yüksek enflasyonu, para ve maliye politikiları ile aşmak mümkün değildir.Verimli bir ekonomi ve enflasyonun düşmlesi için yapılması gerekenler yapılmadı. Bu zor ve sorunlu bir iş... Kolay olsaydı, bizden önce halledilirdi. Bu sorunlar, 57. Hükümet`in önünde bekliyor. Ekonomik programı, kararlı bir şekilde uyguluyoruz. Toskay, 2000 yılı için hedeflenen 28 milyar dolarlık dış ticaret hedefine az farkla ulaşacaklarını belirterek, Euro-Dolar paritesinin Euro aleyhine bozulmasının hedeflere ulaşmayı güçleştirdiğini, Euro-Dolar paritesinin öngörülen seviyede olması halinde dış ticaretin yüzde 13 artacağını, ancak Eylül ayı itibarıyla yüzde 4 artış gösterdiğini bildirdi.


Toskay, Durum, bizim lehimize değil, ama yine de ihracat direniyor. Türkiye, zor bir dönemden geçiyor. 2001 yılı zor, 2001 bütçesi de zor. Buna rağmen 2001 bütçesinden Eximbank ve Dış Ticaret Müsteşarlığı`na 600 trilyon lira kaynak ayırdık.Bu kaynak, ihracatın dertlerine deva olacak diye konuştu. Türkiye`nin komşuları ile ticaretine önem verdiklerini, Irak, İran ve Suriye ile başlatılan ticaret ilişkilerinin iyi gittiğini, Türkiye Cumhuriyetlerine de 1.4 milyar dolarlık kredi sağlandığını belirten Toskay, bu ülkelere dönük politikalarının devam edeceğini söyledi. Toskay, Türkiye`nin dış engellerini, kuralları çiğnemeden kaldırmayı hedeflediğini ifade ederek, Türkiye, antidamping uygulamalarında, Dünyanın en iyi 6 ülkesi arasındadır dedi.


SAYIM, MEDYUMLARA KALDI

DYP Karabük Milletvekili Mustafa Eren, Türkiye`nin, yakın tarihte bir nüfus sayımı yapmış olmasına rağmen nüfusunun kaç milyon olyduğunun belirlenemediğini belirterek, Nüfus sayımı medyumlara kaldı. Sayım için harcanan trilyonlar boşa gitti. Bu para, (geçinemiyoruz) diye bağıran, işçi, memur, emekli ve esnafa dağıtılsaydı daha hayırlı bir iş yapılırdı dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri