Top Florida Yüksek Mahkemesi`nde

Bigpara Haber
ABD`de 7 Kasım`da yapılan başkanlık seçimlerindeki hukuki mücadelede sona gelindi. Florida Yüksek Mahkemesi`nin Demokrat aday Al Gore`un avukatlarının itirazını bir iki gün içinde karara bağlaması bekleniyor.


ABD`nin Florida eyaletinde Leon Hakimi N. Sanders Sauls`un Gore aleyhinde karar vermesinin ardından başkanlık seçimlerindeki düğümün çözülmesinde gözler Florida Yüksek Mahkemesi`ne döndü. Gore`un avukatları, Demokrat adaya ağır darbe niteliğindeki mahkeme kararının açıklanmasının ardından hemen temyiz için Florida Yüksek Mahkemesi`ne başvurdular. Gore`un avukat heyetinin başkanı David Boies, Onlar kazandı, biz kaybettik. Şimdi temyize başvuruyoruz. Bu konu Florida Yüksek Mahkemesi tarafından çözümlenecek ve sanırım bu iş artık burada sonuca ulaşacak diye konuştu. Boies`in bu açıklamasıyla Florida Yüksek Mahkemesi`nde de kaybetmeleri halinde, Gore`un artık umudunun kalmayacağını dile getirmesi dikkati çekti.Washington`daki gözlemciler, Florida yargıcı N. Sanders Sauls`un kararının ardından, Gore`un işinin daha da zorlaştığını ve Demokrat adayın çekilmesi yönünde baskıların yoğunlaşacağını ifade ettiler. Adli kaynaklar da, yargıç Sauls`un kararının kesin ifadeler içerdiğini ve Florida Yüksek Mahkemesi`nin, bu kararı tersine çevirmesinin kolay olmayacağı yorumunda bulundular. Florida Yüksek Mahkemesi`nin kararının bir - iki gün içinde çıkması öngörülüyor.


BUSH KEYİFLİ;

Leon mahkemesinin, Florida`daki tartışmalı oyların yeniden elle sayımı yolunda Demokrat Al Gore tarafından yapılan başvuruyu reddetmesi, Cumhuriyetçi Partili George W. Bush`u, başkanlığa bir adım daha yaklaştırdı. Florida`nın başkenti Tallahassee`de N. Sanders Sauls`un, Gore`un başvurusunu reddettiği açıklamasının ardından, Bush`un sözcüsü Karen Hughes, Florida`yı ve dolayısıyla ABD başkanlığını kazandığımız bir defa daha tescil edildi dedi. Bush ise, mahkeme kararından kısa süre önce yaptığı açıklamada, kendisini artık seçilmiş farzettiğini belirtti ancak Gore`a çekilmesi konusunda yüklenmekten kaçındı. Bush, Başkan Yardımcısı Gore, zor bir seçim dönemi geçirdi. Kendi kararını kendisi verecektir dedi. Gözlemciler, Gore`un üzerinde baskıların arttığı bu ortamda gerginlik ve zıtlaşmaya yol açmama düşüncesiyle Bush`un Gore`a çekilmesi yönünde yüklenmediği yorumunu yaptılar. Gore`un son yasal adımlarının başarıya ulaşamaması durumunda, Florida eyaleti ve dolayısıyla ABD başkanlığı için gereken toplam seçici delege sayısını Bush`un kazandığı yolunda 26 Kasım`da Florida`da yapılan resmi açıklama geçerli olacak. Florida`yı Bush`un kazandığının resmen kesinleşmesi durumunda Bush`un 271, Gore`un 267 delegesi bulunacak. Başkan seçilmek için 18 Aralık`ta seçici delegeler kurulunun yapacağı oylamada 270 oy almak gerekiyor. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Genel Haberleri