TMSF batık bankaların borcunu ödeyemiyor

TMSF`nin Hazine`ye büyük bölümü batık bankalardan kaynaklanan 81,1 milyar YTL borcu var. Bu borcun 41,2 milyar YTL`lik kısmının ise vadesi geçmiş.

Bigpara Haber

TMSF`nin Hazine`ye büyük bölümü batık bankalardan kaynaklanan 81,1 milyar YTL borcu var. Bu borcun 41,2 milyar YTL`lik kısmının ise vadesi geçmiş durumda.

RADİKAL

Büyük bölümü 2001 krizinin ardından uygulanan `bankacılık operasyonu` kapsamında olmak üzere mali yapısı bozulduğu için el konularak borçları kamu tarafından üstlenilen bankalardan kaynaklanan `kara delik`, aradan geçen süre içinde kapanmak bir yana giderek büyüdü.

Hazine`nin, el konulan batık bankaların borçlarının tasfiyesi için TMSF`ye ikrazen ihraç ettiği özel tertip devlet iç borçlanma senetlerinden (DİBS) doğan alacağı, temmuz sonu itibarıyla 81.2 milyar YTL`ye ulaştı. Bunun da 41,2 milyar YTL`lik kısmının vadesi geçmiş alacak olduğu belirlendi.
Hazine verilerine göre Hazine`nin, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`ndan (TMSF) temmuz sonu itibarıyla 41.2 milyar YTL`si vadesi geçmiş 81.19 milyar YTL alacağı bulunuyor. Hazine`nin TMSF`nin yanı sıra verdiği garantiler kapsamında belediyeler, KİT`ler ve bazı şirketlerin borçlarına yönelik üstlenimiyle birlikte oluşan toplam alacağı ise 101.3 milyar YTL. Bunun da 46.6 milyarı, vadesi geçmiş alacak. 2001 yılında ise bu rakam 6.3 milyar YTL idi.

Başta TMSF olmak üzere borçlu kuruluşlardan alacağını tahsil edemeyen Hazine`nin, katlandığı faiz yükü nedeniyle bu alandaki `kara delik` ise giderek daha da büyüyor.

22 banka TMSF`ye devroldu

TMSF`ye 1997`de devredilen Türkbank`ın ardından Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Esbank, Ekspresbank`ta da mevduatlar ödenerek tasfiye yerine TMSF`ye devredildi. Ardından gelen 2001 krizi nedeniyle birçok bankanın mali yapılarındaki bozulmanın etkisiyle TMSF`ye devredilen banka sayısı da 22`ye yükseldi. Bunların bir kısmı birleştirilerek satılırken, diğerlerinin ise bankacılık izni iptaliyle tasfiye edildi.
Hazine`nin TMSF`den sonra en fazla alacağı bulunan kuruluşların başında, toplam 3,81 milyar YTL ile Ankara Büyükşehir Belediyesi geliyor. Bu borcun da 2,32 milyar YTL ile büyük bölümünün vadesi geçmiş durumda bulunuyor. Ankara`yı 3,67 milyar YTL ile İzmit Büyükşehir Belediyesi, 1,84 milyar YTL ile TCDD, 1,78 milyar YTL ile Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) izliyor.






 

Diğer Genel Haberleri