TİM’den dış ticaret analizi

TİM dış ticareti tüm yönleri ile analiz eden kapsamlı bir rapor hazırladı

Bigpara Haber



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), bir ilke imza atarak, dış ticareti tüm yönleri ile analiz eden kapsamlı bir rapor hazırladı.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Raporun tanıtım toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İthalat ve ihracatımızı, fasıl, ülke, bölge ve illere göre ayrıntılı olarak incelerken; net ihracatçı olduğumuz sektör ve fasılları açığa çıkararak cari açığın sürdürülebilirliği noktasında net bir tablo ortaya koyduk” dedi. Kobihaberleri.com haberine göre;

Türkiye’nin ihracat ve ithalatı ayrıntılarıyla ortaya konduğu “Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu'na göre;

Türkiye’nin Avrupalı partnerlerinin milli gelirlerindeki artışın güçlenmesi, 2014 yılında ihracatımız için önemli bir fırsat yaratacak. Gerek gelişmiş gerekse de gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki büyüme, küresel ticarete de ivme kazandıracak. Dünyadaki küreselleşme eğilimlerinin dış ticaretin önemini gittikçe artıracak.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Dünya ve Türkiye ekonomisinin incelendiği raporda yer alan diğer bilgilerde, 2013 yılı ihracat rakamında altın ihracatındaki keskin düşüş etkili oldu. Bir önceki yıl sekiz kat ihracat artışı gerçekleştiren altın, 2013 yılında yönünü ithalata çevirdi. Net ihracatın yüzde 18 daralmasına yol açan altın, Türkiye’nin ithalatını da artırarak cari açığı olumsuz etkiledi belirtildi.

Motorlu kara taşıtlarının lider olarak bitirdiği 2013 yılı ihracatında, birçok ürün grubu çift haneli ihracat artışı gerçekleştirdi. İhracat artışını olumlu yönde etkileyen sektörler; otomotiv, makine, örme giyim, plastik ve mobilya olurken, daralmaya yol açanlar demir-çelik, mineral yakıt ve yağlar oldu.

Yenilen meyve faslında 2013 yılında ciddi bir artış yaşanırken, özellikle incir ve nar ihracatı sıçrama yaptı. Türkiye, zeytinyağı ve makarna ihracatında da rekorlar kırdı. Hububat ihracatında ise kek, gofret ve bisküvi büyük pay aldı.

Raporda ülke grupları incelendiğinde, Türkiye’nin en büyük ticari partneri, toplam ihracattaki yüzde 41 pay ile yine Avrupa Birliği (AB) oldu. Ortadoğu’ya yapılan ihracatın düşüşünde altın faktörü öne çıkarken, en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk beş ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, Rusya ve Fransa oldu.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Türkiye ithalatında öne çıkan ilk 20 şehir incelendiğinde, ihracat ve ekonomik aktivitelerde yüzde 54,3’lük pay ile İstanbul birinci sırada yer alırken, bu kenti sırasıyla Kocaeli, Ankara, Bursa ve İzmir takip etti.

Diğer Sektör Haberleri