TİGEM`in 10 İşletmesi Özel Sektöre Açılıyor

Bigpara Haber

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Sivas-Ulaş Tarım İşletmesi`nin de aralarında bulunduğu Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü`ne (TİGEM) bağlı 10 işletmenin daha özel sektörle işbirliğine açılacağını bildirdi.

Gökalp, düzenlediği basın toplantısında, özel sektörle işbirliğine açılacak olan Sivas-Ulaş Tarım İşletmesi`nin, mera ıslahında kullanılacak tohumluğun üretileceği bir merkez olabileceğini belirtti.

Yüksek Planlama Kurulu`ndan (YPK) çıkarılan karar çerçevesinde daha önce TİGEM`e bağlı 10 işletmenin özel sektörle işbirliğine açıldığını, alınan yeni bir kararla 10 işletmenin daha özel sektörle işbirliğine açıldığını bildirdi.

Bu işletmelerde iştirak kurulmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü anımsatan Gökalp, 10 işletmenin daha bu yapılanma içinde yer alması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. TİGEM`in, yurt geneline arazı ve tesislerinde bitki üretimi ve hayvancılık konusunda tohum ve damızlık amaçlı üretim yaptığını vurgulayan Gökalp, bu üretim kaynaklarının daha etkili ve verimli olarak kullanılması için yatırıma gereksinim duyulduğunu kaydetti.

TİGEM ile özel sektör arasında kurulacak iştiraklere de değinen Gökalp, Şirket bir anonim şirket olacak. TİGEM`in sermaye payı yüzde 15 ile yüzde 50 arasında olacak. TİGEM`e ait tesis ve varlıklar ayni sermaye olarak konulmaksızın, kurulacak şirkete kiralanacak ve elde edileek kira bedeli TİGEM`in sermaye katkısı olacak dedi. Gökalp, en az 10 yıl süreli ortaklık kurulacağını bildirdi.

TİGEM`in iştirak yoluyla ortaklığa açtığı 10 işletme şunlar:

Eskişehir-ANadolu, Antalya-Boztepe, Adana-Çukurova, Amasya-Gökhöyük, Tekirdağ-İnanlı, Kahramanmaraş-Kahramanmaraş, Samsun-Karaköy, Konya-Konuklar, Sivas-Ulaş, Ankara-Merkez İm.

Gökalp, Sivas-Ulaş Tarım İşletmesi`nin tamamının özel sektörle işbirliğine açıldığını belirterek, 73 bin dekarlık büyük bir araziye sahip olan işletmede 697 büyükbaş hayvan, 5 bin 500 kadar da koyun bulunduğunu kaydetti.

ORtaklık kurmak isteyen yatırımcıların 15 Mart 2001 tarihine kadar projeleriyle birlikte TİGEM`e başvurmaları gerekiyor. (ANKA)

Diğer Genel Haberleri