THY, filosunu ikiye katlayacak

Bigpara Haber
THY`nin 2006 sonuna kadar satın alma ve kiralamayı planladığı 51 yeni uçağın maliyetinin yaklaşık 2 milyar dolar olması bekleniyor.

Uçak filosunu gençleştirecek olan THY, ABD`li Boeing ve Fransız-Alman yapımı Airbus ile pazarlıkta sona yaklaştı. Ancak uçak alım kararında Türkiye`nin dış politikası belirleyici olacak

Türk Hava Yolları`nın (THY) uçak filosunu genişletmeyi öngören yaklaşık 2 milyar dolarlık dev uçak alım ihalesiyle ilgili çalışmaların
`bir pürüz çıkmazsa` bu ay sonuna dek tamamlanabileceği öğrenildi. 5`i uzun menzilli toplam 51 adet uçak alımı ve kiralanması projesinde son kararın alınmasında Türkiye`nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin de rol oynayacağı öne sürülüyor.


Yasa dışına çıkarıldı
11 Eylül saldırılarından sonra Avrupa`da büyük havayolu şirketleri zora girip iflas bayrağını çekerken, kârını artırarak faaliyetlerini sürdüren THY, 3 yılda filosunu ikiye katlamaya hazırlanıyor. THY`nin uzun bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü filo genişletme çalışmasında, ilk etapta Kamu İhale Yasası`nın getirdiği sınırlamalar yapılan bir yasa değişikliği ile aşıldı. THY`nin alımları, firma seçimine olanak sağlamayan Kamu İhale Yasası dışına çıkarıldı. THY, uçak filosunun 3 yıllık bir süreçte genişletilmesi ve filodaki uçak sayısının 100 civarında tutulmasını öngören projesini `bir pürüz çıkmadığı takdirde bu ay sonunda devreye sokmuş olacak. En büyük yolcu uçağı yapımcıları Boeing ve Airbus ile yapılan pazarlık görüşmelerinde ise sona yaklaşıldığı ifade ediliyor.
Uçak satın alma ve leasing (finansal kiralama) yöntemiyle THY`nin filosuna yaklaşık 51 adet uçağın eklenmesi planlanıyor. Bu sayının pazarlık görüşmelerine göre azalabileceği vurgulandı. THY`ye orta ve uzun vadede toplam 2 milyar dolar maliyet getirecek alım ve kiralamaların 5 adedi uzun menzilli büyük gövdeli uçak alımlarını kapsıyor. Alınacak ve kiralanacak uçakların kalan bölümü ise orta menzilli uçaklar ile bölgesel uçuslara olanak sağlayacak özellikte uçaklardan oluşacak.


NATO`da görüşüldü
Bu arada Boeing`in Amerikan yapımı, Airbus`ın ise Fransız-Alman ağırlıklı olarak Avrupa yapımı olması nedeniyle, bu dev alıma siyasi rekabet boyutu da katılıyor.
Özelleştirme aşamasında olan THY`ye ilgiyi ve fiyatı da artıracak olan uçak alımlarında tek belirleyici fiyat ve uçakların özellikleri değil. Türkiye`nin dış politika tercihleri de uçak tercihinde belirleyici olacak. Hatırlanacağı üzere, NATO zirvesi sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Almanya Başkanı Gerhard Schröder ile üçlü bir görüşme yapmıştı. Bu görüşmede, THY`nin alımlarında Alman-Fransız ortaklığındaki Airbus`ın payının arttırılması üzerinde durulmuştu. THY`nin ihaleleri teknik açıdan sonlandırmasının ardından, uçak alımlarında Airbus ve Boeing firmalarının alacağı payı hükümet belirleyecek.
THY`nin mevcut filosunda toplam 63 uçak var. Ancak RJ tipi 10 adet uçak filodan çıkarılacak. THY`nin 53 uçaklık filosunda toplam 12 adet Airbus bulunuyor. Bunların 7`si uzun, 5`i orta menzilli uçaklar. Filodaki uçakların 40 adedi ise Boeing`in orta gövdeli uçaklarından oluşuyor.

Diğer Genel Haberleri