THY, en hızlı büyüyen havayolu şirketi

THY Avrupa ve Uzakdoğu`nun en hızlı büyüyen havayolu şirketi konumunda bulunuyor

Bigpara Haber
Hükümetin, IMF`den gelecek kaynak karşılığında özelleştirme takvimini öne çekerek çoğunluk hisselerinin blok satışına yönelik ihaleyi açtığı Türk Hava Yolları (THY), Avrupa ve Uzakdoğu`nun en hızlı büyüyen havayolu şirketi konumunda bulunuyor.

AEA ve IATA gibi uluslararası havacılık kuruluşlarının en hızlı büyüyen havayolu şirketi olarak belirledikleri THY, aynı zamanda dünyanın en genç filolarından birine sahip durumda. THY`nin 11`i kendisine ait, 62`si ise finansal kiralama yoluyla kullandığı toplam 73 uçaklık bir filoya sahip bulunuyor. 35`i içhat, 78`i dış hat olmak üzere 113 noktaya uçuş yapan THY`nin bu yılın ilk dokuz ayında iç hatlarda 5.2 milyon ve dış hatlarda 4.3 milyon olmak üzere toplam 9.5 milyon yolcu taşıdığı belirtiliyor. THY`nin pazar payı iç hatlarda yüzde 97`ye, dış hatlarda ise yüzde 30`a ulaşıyor.

Ödenmiş sermayesi 150 trilyon lira olan THY`de kamu hissesi oranı yüzde 98.2 düzeyinde bulunuyor. THY`nin kalan hisseleri İMKB`de işlem görüyor.

Fiyat belirlemede serbest davranamaması ve Olağanüstü Hal Bölgesi indirimleri gibi etkenlerle zararda olmasına karşın THY, Türkiye`de havacılık sektöründe lider konumu dolayısıyla, yerli ve yabancı yatırımcılar açısından cazip bir durumda bulunuyor.

Cumhuriyetin en büyük eserlerinden biri

1933 yılında Hava Yolları Devlet İşletmesi adı altında kurulan ve Ankara-Eskişehir arasında sefer yapan 5 küçük uçaklık bir filoya sahip olan THY, geldiği nokta itibariyle cumhuriyetin en büyük eserlerinden bir iolarak değerlendiriliyor.

İlk dış hat seferini 1947 yılında İstanbul-Atina arasında gerçekleştiren THY`nin, son durum itibariyle dış hatlarda, New York, Osaka, Johannesburg, Capetown, Shangai, Pekin, Seul, Chicago ve Singapur`un da aralarında bulunduğu 78 noktaya sefer yaptığı dikkati çekiyor.

THY, havacılık teknolojisindeki gelişmeleri yakından izleyerek filosunu, 1970`li yıllarda DC-9, DC-10, F-28 ve Boeing 727 yolcu jetleri ile yeniledi. Mevcut durumda ise THY filosunun bel kemiğini Airbus`lar oluşturuyor.

Uçuş noktalarını artırma ve filoyu genişletme yönündeki çalışmaları süren THY, Swiss Air, Asiana airlines, Japon Hava Yolları, Balkan Hava Yolları ve CSA gibi uluslararası dev havacılık şirketleriyle işbirliği içinde bulunuyor.

Özelleştirme kararı 10 yıl önce verildi

THY, 1990 yılında Bakanlar kurulu kararı ile özelleştirme kapsamına alındı. THY, 1994 yılında iktisadi devlet teşekkülü statüsüyle Özelleştirme İdaresi`ne (ÖİB) bağlandı.

ÖİB tarafından THY`nin özelleştirilmesine yönelik olarak 1998 yılı içinde yapılan ve Şirket sermayesindeki kamu hisselerinin bir bölümünün yurt içi ve dışı piyasalarda halka arz edilmesine yönelik olarak son aşamaya getirilen çalışmalar, dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle durdurulmuştu.

THY`nin yüzde 51 hissesinin blok satışı için açılan ihaleye yabancılar Türk şirketleriyle ortak girişim grubu kurmak koşuluyla girebilecek ve Şirket`te en fazla yüzde 24 hisseye sahip olabilecek.

Diğer Genel Haberleri