The Times : Londra İran`a yaptırımdan yana

The Times, Londra`nın İran`ın nükleer faaliyetlerini durdurmaması halinde,güç kullanımının önünü açacak BM kararından yana olduğunu yazdı

Bigpara Haber

 İngiliz The Times gazetesi, Londra`nın İran`ın tartışma yaratan nükleer faaliyetlerini durdurmaması halinde, yaptırımların, hatta güç kullanımının önünü açacak bir BM kararından yana olduğunu yazdı. 

    İngiltere Dışişleri Bakanlığı`nın siyasi işlerden sorumlu yetkilisi John Sawers`ın geçen hafta kaleme aldığı gizli mektuba dayandırılan haberde, İngiltere`nin önümüzdeki aylarda İran`ın nükleer faaliyetlerini durdurmasını öngören “VII. Bölüm” başlıklı karara destek vereceği belirtildi. 

    John Sawers`ın pazartesi günü New York`ta BM`nin daimi üyeleri İngiltere, Çin, Rusya, ABD ve Fransa ile daimi üye olmayan Almanya`nın İran konusunda yaptıkları müzakerelere davetli olduğu ifade edilen haberde, Sawers`ın 16 Mart`ta kaleme aldığı gizli mektubunu Amerikalı, Fransız ve Alman meslektaşlarına ilettiği kaydedildi. 

    Haberde, Sawers`ın mektubunda, “İranlılar, çok ciddi önlemlerin olasılık dahilinde olduğunu bilmelidir. Bu da İran dosyasının VII. Bölüm temelinde ele alınacağı anlamına geliyor” ifadesini kullandığı bildirildi. 

    Haberde, Sawers`ın, BM Güvenlik Konseyi`nde, Mayıs başında kabul edilmesinin hedeflenmesi gereken bir karar dahilinde, İran`ı bütün uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almaya zorlamayı önerdiği belirtildi. 

    Sawers`ın, bu aşamaya gelmeden önce İran`a son bir şans verilmesini de salık verdiği kaydedilen haberde, İngiliz diplomatın bunu “Tahran`ın hakkında oluşan izlenimleri düzelterek, barışçı geri adım atmasını sağlayacak biçimde” sunulmasını tavsiye ettiği de bildirildi. 

    BM Güvenlik Konseyi, İran`ın nükleer çalışmalarıyla ilgili olarak yapacağı dünkü toplantıyı ertelemişti. Diplomatlar, Rusya ile Çin`in onaylamayı reddettiği bildiri taslağı üzerinde değişiklik yapmak için zaman tanındığını, toplantının tarihine karar verilmediğini, Güvenlik Konseyi üyeleri arasındaki resmi olmayan görüşmelerin devam edeceğini söylemişti. 

    İran`ı uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden caydırmayı amaçlayan bildiri taslağı, aksi taktirde alınacak tedbirleri içeriyor.

Diğer Genel Haberleri