The Economist: Türkiye`ye verilen IMF Kredisini Tartıştı

Bigpara Haber
SÖZÜNÜ TUMAZSA KRİZE SÜRÜKLENEBİLİR;

Yaklaşık bir ay önce `ihtiraslı` ekonomik istikrar programının başarıyla yürüdüğü sonucuna varan IMF`nin 6 Aralık`ta krize sürüklenen Türkiye`yi ve programın bütününü kurtarmak için 7.5 milyar dolarlık bir ekstra kredi açmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. İngiltere`de yayımlanan haftalık The Economist dergisinin son sayısında, Türkiye`nin son haftalarda yaşadığı krizden söz edilerek IMF`nin kredisinin ekonomik programı yeniden rayına oturtmaya yetip yetmeyeceği sorusuna yanıt arandı.


Dergide, yaklaşık bir ay önce koalisyon hükümetiyle yaptığı görüşmeler sonucu `ihtiraslı` ekonomik istikrar programının başarıyla yürüdüğü sonucuna varan IMF`nin 6 Aralık`ta krize sürüklenen Türkiye`yi ve programın bütününü kurtarmak için 7.5 milyar dolarlık bir ekstra kredi açmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. The Economist yazarları, eğer fonun kredi için ileri sürdüğü koşullar bir an önce yerine getirilmezse Batı`nın Ortadoğu`yla en önemli bağlantı noktasında olan Türkiye`nin krize doğru sürüklenebileceğini vurguladılar. Türkiye`nin, `İtalya ile Hindistan arasındaki en büyük ekonomi ve en önemli stratejik noktada bulunduğuna` dikkat çekilen makalede, Türk bankacılığının yaşadığı krizden söz edildi.


CESUR KARARLAR

Türk piyasalarında geçen hafta yaşanan krize ilişkin olarak ``IMF kredisi Türk Lirası`nı devalüe olmaktan kurtardı`` yorumunun yapıldığı makalede, IMF`nin kriz karşısında cesur kararlar alarak Türk hükümetine kısa sürede ve yeterli miktarda kaynak sağladığı belirtildi. Haberde, bu tutumun, IMF`nin geçmişteki Brezilya ve Rusya tecrübelerinden ders aldığının göstergesi olduğu ifade edildi. Haberde, IMF`nin programın gereklerini harfiyen yerine getiren Türk hükümetini mali açıdan desteklemesi gerektiği kaydedildi. IMF`nin, Türkiye`ye, beklenenin çok üzerinde bir miktarda kredi açtığını yazan The Economist dergisi, bunun uzun vadede sakıncaları olabileceğini, özellikle IMF`nin döviz kuru politikalarını düzenlemedeki bozuk sicili düşünüldüğünde bu gibi büyük ölçekli kredi vaatlerinin, büyük riskleri de beraberinde getirdiği görüşüne yer verdi. Daha istikrarlı bir ekonominin hükümetin kayıt dışı ekonomiyi kayda almasına ve vergi gelirlerini arttırmasına olanak tanıyacağına işaret edilen yazıda, AB sürecinde ve yaşanan `sınır tartışmalarında da Türkiye`nin kendisini daha az güvensiz hissetmesine` yardımcı olabileceği kaydedildi. (CUMHURİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri