`Tezkere yoksa not düşer`

Bigpara Haber
Moody`s; Ankara, ABD askerlerinin Türkiye`ye gelmesini çabuk sağlamalı, yoksa yardım anlaşması kaçar ve not düşer

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Siirt seçimlerinin ardından milletvekili seçilip başbakanlık görevini aldığı ilk gün uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody`s`den ilginç bir yorum geldi. Moody`s Ankara`nın ABD askerlerinin Türkiye`ye gelmesini kabul etmesi konusunda hızlı davranması gerektiğini aksi halinde ülkenin not görünümünü istikrara kavuşturabilecek bir yardım anlaşmasını kaçırma riski bulunduğunu söyledi.

Moody`s olası Irak`ta savaşının Türkiye`nin borç durumunu kötüleştirdiği taktirde, ülkenin kredi notlarında indirim için gözden geçirme başlatılabileceğini söyledi. Türk yetkililer, parlamentonun asker konuşlandırmaya onaylaması halinde ABD`nin hibe ve kredi garantisi olarak en çok 30 milyar dolar önerdiğini söylemişlerdi. Reuters`in sorularını telefonla yanıtlayan Moody`s analisti Kristin Lindow, Korkarım bir hafta civarında daha beklerlerse para masadan gidecek diye konuştu. Lindow, Borç maliyetleri açısından durum kötüleşirse belki bir indirim için bir gözden geçirme başlatırız dedi. Lindow Ankara`nın halen IMF destekli programa bağlı kalmak için yeterli mali teşvike sahip olmadığını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Türkiye, tezkere müzakereleri sırasında, ABD ile 6 milyar dolarlık hibe kredi üzerinde anlaşma sağlamıştı. ABD`den kullanılan her bir milyar dolarlık hibenin teminat olarak ABD Hazine`sine yatırılması karşılığında altı milyar dolarlık uzun vadeli kredi kullanımı konusunda anlaşılmıştı. Hatta anlaşmaya göre, Türkiye`ye 8.5 milyar dolarlık köprü krediyi Kongre kararı olmadan kullandırma yönünde mutabık kalınmıştı.

Diğer Genel Haberleri