Telekomünikasyon dünyasının zirvesi İstanbul`da

Bigpara Haber


Türk Telekom`un özelleştirilmesi, blok hisse satış oranları ile ilgili nihai karar henüz alınamadı.

Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun (ÖYK) geçtiğimiz hafta bir yıllık aradan sonra yaptığı toplantıdan da bazı tavsiyeler dışında somut bir sonuç çıkmadı. Yüzde 34`lük azami blok satış yetkisinin kullanımı noktasında alınan tavsiye kararına MHP`li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz`ün itirazı var. Bakan Öksüz, ÖYK toplantısında olmadığını söylerken, bir yandan da Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında dört bakandan oluşan komite, uzlaşı toplantılarını, teknik düzeydeki çalışmaların ardından sürdürecek.


Ancak görünen o ki, takvim daha oldukça uzun. Türk Telekom ile ilgili blok satış işleminin ihale aşamasında tekrar gündeme gelmesi, yıl sonundan önce mümkün görünmüyor. İhalenin ise en erken 2001 ilk çeyreğinde (şayet açıklanacak yeni oran ve yönetsel yetki talepleriyle ilgili düzenlemeler kabul görürse) gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz.


İşte, tam da bu aşama öncesinde Telekomünikasyon zirvesi bir araya geliyor. Stratejik, Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) 20 - 21 Kasım`da Telekomünikasyon Arenası`nı İstanbul`da topluyor. ABD Başkanlık Telekomünikasyon danışmanı da dahil, ulusal ve uluslararası düzeyde, alanın en etkin isimleri iletişim dünyasının gidişini, telekomünikasyon sektörünün son yönelişlerini, Türkiye`deki son noktayı da tartışacaklar. Özel iletişim kuruluşlarının, Türkiye`deki Telekomünikasyon sektörünün devleri yanında, uzaktan - yakından konuyla ilgili tüm özel kesim kuruluşlarının adeta `tahaccüm` ettikleri, toplantıya katılımın en üst düzeyde ilgiye mazhar olduğu gözleniyor.


Programın ilk hali bile, oldukça ateşli tartışmaların yapılacağını, Türkiye`nin ve özellikle de bu alandaki karar vericilerin, politika belirleyicilerin ufkunu açacak, önlerini görmelerini sağlayacak pek çok yeni görüş ve ilkenin ortaya konulacağını gösteriyor.

Türkiye ekonomi yönetiminin üst düzeyi Hazine Müsteşarı Demiralp, ÖİB Başkanı Bayar, SPK ve Rekabet Kurumu Başkanları, İMKB Başkanı Osman Birsen`in yanı sıra, uluslararası danışman kuruluşların tepe yöneticileri de bu toplantıda buluşacaklar. TT`nin özelleştirme ve danışmanlık hizmetlerini yürüten Merill Lynch, Arthur Andersen`in yanı sıra Telekom Italia, France Telekom, DGI, DTI, Ericsson, gibi alanın uluslararası devleri de toplantı için İstanbul`a geliyorlar.
ABD Federal Haberleşme Komisyonu FCC`den Belinda Nixon, France Telecom`dan Sophie Aufort ve Goran Lundahl, Avusturya`nın önde gelen bankalarından Raiffeisen Zentralbank`dan Yatırım Bankacılığı bölümü başkanı Gerhard Grund, konuşmacılar ve Türk Telekomünikasyon sektörüne yabancı ilgisinin ilk göze çarpanları.


Bunun yanı sıra, Telsim, Türkcell, Türk Telekom, Telekomünikasyon Kurumu, çeşitli internet servis sağlayıcı şirketlerin yönetici ve temsilcileri, Doğan Medya Holding, CISCO, SİMKO - Siemens, Ere - Kablo Net, Eser Telekom, Netaş, Teletaş, Global One, RTÜK adına da yönetici, başkan, genel müdür ve uzman düzeyindeki konuşmacılar, sektörün finansal, teknik altyapı, politika, ve gelişim süreçlerini tartışacaklar.


Sektördeki yeni beliren hizmetler, bu gelişim karşısında regülasyon, yanı sıra özelleştirme ve liberasyon, ekonomik - finansal boyut, modaliteler, telekomünikasyon sektörü hizmet türleri (ses, görüntü, veri, katma değerli servisler) sektörün gelir - vergi - istihdam sorunları ve boyutları, ana tartışma konuları olarak saptanmış bulunuyor. Telekomünikasyon sektörünün `siyasi` açıdan değerlendirilmesi ve analizini de siyasetçiler yapacaklar. Sektörün önündeki pek çok sorunun belirgin hale geleceği, tartışmalardan sonra çözümlerin ve izlenecek yolların da netleşeceği açık. Türkiye`de belki de eksik olan şey, gerçekten konuşmaların, tartışmaların hep kapalı kapılar ardında olması. Neticede, sorunların şeffaf biçimde tartışılması, medya aracılığı ile iletişimden öte, özellikle karar alıcılar ve uygulayıcılar açısından çok önemli.


O nedenle de, sanırız Telekomünikasyon Arenası, en azından Türk Telekom`un özelleştirilmesi, blok satış, yönetsel yetki ve yapılanmalar gibi temel sorunlar olarak ortaya çıkan konularda, gündeme gelecek yeni ihale öncesinde `sağlıklı ve gerçekçi bir strateji` oluşumunda etkili olacaktır. ABD`nin yeni Ankara Büyükelçisi Robert Pearson da ermeni tasarısı nedeniyle talihsiz bir dönemde başladığı Türkiye`deki yeni görevinde, bu toplantı vesilesiyle, iş dünyası ile, Türk özel sektörü ile `gala yemeğinde` bir araya gelecek. Büyükelçi Pearson`un bugün Samsun`dan başlatacağı Karadeniz turu sonrasında, bu buluşma da, ABD`nin Türk özel sektörüne ileteceği mesajlar açısından mühim sanırız. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Genel Haberleri