Telekom özelleştirmesinde engel

Silahlı Kuvvetler`in Yüksel Yalova`ya yazdığı yazıda özelleştirmeyle ilgili tarihi uyarılarda bulunduğu bildirildi.

Bigpara Haber
Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK), 17 Mayıs 2000 tarihinde Devlet Bakanı Yüksel Yalova`ya yazdığı bir yazıyla, hükümetin, yüzde 33.5`nin yabancı yatırımcılara satılmasına karar verdiği Türk Telekom`da, stratejik satıştan kaçınılması konusunda tarihi bir uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. TSK`nin, Telekom`un en fazla yüzde 5 hissesinin satılmasını ve yabancı ortağa verilecek söz hakkının da sınırlanmasını istediği belirlendi.

Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Taner Uzunay tarafından Genelkurmay Başkanı namına özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova`ya gönderilen yazıda, TSK`nın, Telekom`un stratejik satışı konusudaki kaygı ve çekinceleri vurgulandı.

Yazıda, TSK`nın, yurt savunması gibi kutsal bir amaca hizmet verdiğine dikkat çekilerek, Türk Telekom A.Ş.`nin özelleştirilmesinin, müteakip yıllarda TSK Tarafından barış, kriz ve çatışma dönemlerinde imkanlarının kullanılmasında yaratabileceği olumsuz gelişmelerin şimdiden önlenmesi için özelleştirme süreciyle ilgili bazı hassas konulara dikkat çekildi.

Yazıda, özelleştirmede TSK`nın çıkarlarını gözetecek hükümler yer alsa bile, ihaleyi kazanacak yabancı şirket ya da konsorsiyumların uluslararası tahkime başvurması durumunda, yapılacak müzakarelerde ulusal yasaların geçersiz kabul edileceği vurgulandı. Bu çerçevede TSK`nın çıkarlarını koruyacak hükümlerin geçerliliğini güvenceye alacak önlemlerin alınmasının önemine işaret edildi. İhaleyi kazanacak şirket ya da konsorsiyumun çoğunluk hisselerini gelecekte başka bir yerli veya yabancı konsorsiyuma devredebileceği olasılığına dikkat çekilen yazıda, böyle bir olasılığın dikkate alınarak TSK lehine olan sözleşme hükümlerinin geçerliliğini sağlayacak önlemlerin alınması istendi.

Telekom`un özelleştirilmesinin blok satış yöntemiyle yapılmamasını isteyen TSK, şirketin en fazla yüzde 5 hissesinin satılmasını ve böylece yabancı ortağa yönetimde verilecek söz hakkının sınırlandırılmasını istedi. Koramiral Uzunay imzalı yazıda, bu yöntemin uygulamaya konulamaması durumunda, ulusal güvenlik nedeniyle ihaleyi kazanacak şirketin yönetimdeki yetkilerinin alınacak ek önlemlerle sınırlanması önerildi.

TSK, konunun önemi ve ivediliğinin dikkate alınarak belirtilen konuların özelleştirme sürecinde dikkate alınarak, hazırlanacak görev sözleşmelerinde yer almasının sağlanmasının uygun olacağı görüşü dile getirildi. (ANKA)

Diğer Teknoloji Haberleri