``Tehlikeli bölgeden çıktınız``

Fitch’in Başanalisti Ed Parker, “Türkiye tehlike bölgesinden çıktı`` diye konuştu

Bigpara Haber

Türkiye’nin notunu yükselten Fitch’in Başanalisti Ed Parker, “Türkiye tehlike bölgesinden çıktı. Bizim Türkiye için yaptığımız değerlendirme ekonominin yumuşak inişi başardığı yönünde” diye konuştu.

TÜRKİYE’nin kredi hotunu ‘yatırım yapılabilir ülke’ seviyesine yükselten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, “Türkiye tehlike bölgesinden çıktı” dedi. Türkiye’nin artık oldukça güçlü, büyük ve yükselen ekonomilerden biri olduğuna dikkat çeken Fitch Başanalisti Ed Parker, “Türkiye tehlike bölgesinden çıktı. Bizim Türkiye için yaptığımız değerlendirme ekonominin yumuşak inişi başardığı yönünde. Sürdürülebilir bir büyümenin yanı sıra kısa vadede ekonomik ve finansal risklerin azaldığını görüyoruz” dedi.

CARİ AÇIK KAPANMAZ

1994 yılından beri yatırım yapılabilir nota doğru engelli bir yolu aştığını kaydeden Parker şunları söyledi: “Kredi notu 2004’te 2 kademe iyileşse de daha önce hiç bu seviyeye kadar yükselmemişti. Biz Türkiye’nin notunu cari açığa rağmen artırabileceğimizi düşündük. Ancak ne biz ve ne de diğer projeksiyonlar, Türkiye’nin cari açık sorununda bir düzelme göremiyor.”

Türkiye’nin pek çok finansal riskten başarıyla sıyrıldığına dikkat çeken Parker konuşmasını şöyle sürdürdü: “Küresel pek çok krize rağmen Türkiye’ye net sermaye akışı her yıl devam etti. Finans sektörü bir çok stress testini başarıyla geçti. Türkiye, geçmişe oranla şoklara daha dayanıklı.”

PİYASALARDAN DIŞLANABİLİR

Önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye’nin notunun tekrar değişmesini beklemediklerini belirten Parker şu değerlendirmeyi yaptı: “Ancak çok önemli gelişmeler kaydedilirse bu tabi ki değişebilir. Türkiye’nin notunu düşmesine sebep olabilecek bazı riskler de var. Türkiye terör finansmanıyla ilgili bir yasa çıkarmazsa, uluslararası piyasalardan dışlanabilir.”

Cari açık kırılganlık yaratıyor

CARİ açığın kısa vadeli kaynaklarla finanse edilmesinin kırılganlığa yol açtığını söyleyen Ed Parker, Türkiye’nin enflasyon ve cari açıkta yeniden dengelenme sürecinden geçtiğini belirtti. Bu süreçte resesyon olmamasının ekonominin dayanıklılığını arttığına işaret eden Parker, “Cari açığın bu yıl 58 milyar dolara gerileyeceğini tahmin ediyoruz. İhracattaki büyüme ve pazarların çeşitlenmesine paralel olarak, ithalattaki düşüş de cari açık sorununu hafifletiyor” diye konuştu.

Askeri müdahale risk yaratır

TÜRKİYE için siyasi şokların artık daha çok çevre ülkelerdeki gelişmelere bağlı olduğunu kaydeden Ed Parker, “Türkiye’nin suriye konusunda bir askeri müdaheleye ihtiyaç duyduğunu düşünmüyorum. O nedenle bir risk görmüyoruz. Ancak eğer bir askeri müdahale söz konusu olursa bu kamu finansmanında büyük bozulmalara neden olabilir” dedi. 5 yıl önce darbe riski olduğuna dikkat çeken Parker, “AK Parti’nin kapatılma davası vardı. Bunlar yatırım yapıbalir seviyesindeki ülkelerde görülür olaylar değil. 2009’dan beri siyasi risklerin azaldığını düşünüyorum” yorumunu yaptı... 

Diğer Genel Haberleri