TEDAŞ`ın Alacağı 544 Trilyon Lira

Bigpara Haber
Hazine Müsteşarliği Kit Genel Müdürü Komisyon Üyelerine Bilgi Verdi -Genel Müdür Rastgelener: -Tedaş`in Alacaği 544 Trilyon Lira -1999`da Yüzde 20.4 Olarak Gerçekleşen Kayip-Kaçak Oraninin Bugünkü Fiyatlarla Tedaş`a Maliyeti Yaklaşik 700 Trilyon Liradir


ANKARA (A.A) - 21.11.2000 - Hazine Müsteşarlığı Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Genel Müdürü Mehmet Rastgelener, TEDAŞ`ın 544 trilyon lira alacağı bulunduğunu, yüzde 20 civarında olan kayıp-kaçak oranının bugünkü maliyetinin ise yaklaşık 700 trilyon lira olduğunu söyledi. TBMM KİT Komisyonu ANAP Ankara Milletvekili Birkan Erdal başkanlığında toplanarak çalışma yöntemleri konusunda genel bir değerlendirme yaptı. Toplantıda, Hazine Müsteşarlığı KİT Genel Müdürü Mehmet Rastgelener, kamu iktisadi teşekkülleri konusunda üyelere bilgi verdi. KİT sektörü 1989-1995 yılları arasında reel olarak büyümesine karşın zarar etmiştir diyen Rastgelener, bunda toplam giderler içinde önemli bir yer tutan personel giderlerinin etkili olduğunu söyledi. KİT performansının en önemli göstergelerinden birinin de borçlanma gereği olduğunu anlatan Rastgelener, bunun son yıllarda azalma trendine girdiğini ve kamu borçlanma gereğine olan etkisinin azaldığını söyledi. Rasgelener, ekonomi programı hedefleri çerçevesinde verimliliğin artırılması; maliyetlerde tasarruf, optimim stok, tarımsal ürün alım fiyatlarının hedeflenen enflasyona paralel belirlenmesi; tüm borç ödemelerinin zamanında yapılması; personel sayısının hedeflenen program hedefleri doğrultusunda azaltılmasına devam edileceğini kaydetti.


ENERJİ SEKTÖRÜ;

Enerji sektöründeki KİT`ler konusunda da bilgi veren Rasgelener, TEDAŞ, TEAŞ ve BOTAŞ`ta personel sayısının arttığını, bunun da yeni güvenlik personeli alımından kaynaklandığını söyledi. Bu şekilde birim personel maliyetinin yükseldiğini anlatan Rastgelener, personel sayısı fazla olmasına rağmen nitelikli personel açısından sıkıntı yaşanmaktadır dedi. Rasgelener`in verdiği bilgiye göre, elektrik dağıtımındaki kayıp-kaçak oranı, 1999 yılında yüzde 10.4 kaçak, yüzde 10`u da kayıp olmak üzere yüzde 20.4 olarak gerçekleşti. Bu oranın 2000 yılında yüzde 18`e düşürülmesinin planlandığının anlatan Rasgelener, 1999 yılında yüzde 20.4 olarak gerçekleşen kayıp-kaçak oranının bugünkü fiyatlarla TEDAŞ`a maliyeti yaklaşık 700 trilyon liradır. İletim hatları için ise kayıp oranı yüzde 3 olup, bu oran dünya standartlarındadır diye konuştu.


KİT Genel Müdürü`nün verdiği bilgiye göre, TEDAŞ`ın toplam alacağı 31 Ekim 2000 tarihi itibariyle 544 trilyon 958 milyar lira. TEDAŞ`ın borçluları arasında belediyeler ve resmi daireler ilk iki sırada yer alıyor. Rasgelener, enerji fiyatının fazla olmasında kayıp-kaçak oranının yüksekliğinin en önemli etken olduğunu belirterek, Ekonomi programı çerçevesinde enerji fiyatlarının baskı altında tutulduğunu, bunun da finansman açığına neden olduğunu ve bu açığın da borçlanmayla karşılandığını söyledi. KİT Genel Müdürü, bugünkü şartların enerji fiyatlarının serbest piyasa koşullarına göre belirlenmesine imkan vermediğini belirterek, Fiyatlarla maliyetler arasındaki ilişki kaybolmuştur. Toplam harcamaların karşılanması için fiyatın 5.3 sent olması gerekirken, 2000 yılı ortalama fiyatı 3.85 senttir dedi. BOTAŞ`ın önemli bir finansman açığıyla karşı karşıya olduğunu anlatan Rasgelener, bu nedenle orta dönemdeki uluslararası taahhütlerini yerine getirememe tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi


TARIMSAL DESTEK;

KİT Genel Müdürü, tarımsal faaliyet gösteren KİT`lerin yapısal değişikliği için Dünya Bankası`nın katkıda bulunmasının sözkonusu olduğunu belirterek, buna ilişkin görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Tarımda doğrudan gelir sisteminin uygulanmasına karar verildiğini anlatan Rasgelener, 2001 yılının ikinci yarısında bu uygulamaya başlanacağını kaydetti. Rasgelener, KİT`lerde verimliliği ve karlılığı esas alan düzenlemeler ihtiyaç olduğunu, üretken KİT`lerin de bütçeye yük olma yerine gelir sağlayacağını da belirtti.

Diğer Piyasa Haberleri