TEAŞ Kilovatsaat’te 6 Bin Lira Zararda

Bigpara Haber

IMF`ye verilen söz uyarınca, yüzde 25 enflasyon hedefine uygun olarak, satış fiyatına aylık maksimum 2.1 oranında arttırabilen TEAŞ, ocak-kasım döneminde sattağı elektriğin her kilovatsaatinde 6 bin lira zarar etti.

TEAŞ, bu yıl Ocak-Kasım döneminde TEDAŞ`a sattığı elektriğin her bir kilovatsaati başına 6 bin lira zarar etti. IMF`ye verilen söz uyarınca, yüzde 25 enflasyon hedefine uygun olarak, satış fiyatına aylık maksimum 2.1 oranında arttırabilen TEAŞ`ın zarar etmemesi için ayda en az yüzde 5 zam yapması gerekiyordu.

TEAŞ, bu yılın başında Hazine Müsteşarlığı ve Dünya Bankası`na 2000 yılı için 101 milyar kilovatsaat elektrik üretmeyi, bunun karşılığında da 2.9 katrilyon liralık gideri olduğunu bildirmişti.

TEAŞ`ın, bu gider rakamıyla zarar etmemesi için, ayda yüze 5`lik zamlarla, TEDAŞ`a elektriği 29 bin liraya satması gerekiyordu. Ancak TEAŞ, bugüne kadar aylık 2.1`in üzerinde zam yapılmasına izin verilmediği için elektriği 6 bin lira zararla 23 bin liraya satıyor. Kilovatsaat başına 6 bin lira zarar eden TEAŞ, bu tablo üzerinden bu yıl 750-800 trilyon liralık bir zarar beklerken, Hazine`nin bu tabloyu geç de olsa farketmesi nedeniyle, bu zararın bir miktar aşağıyla çekilebileceği belirtiliyor. IMF`ye gönderilecek 3. Ek Niyet Mektubu`nda Aralık ayında yüzde 18.5 oranında toplu zam yapması gündeme gelen TEAŞ, bu zammın olmaması halinde bu yıl 750-800 trilyon liralık zarar bekliyordu.

TASARRUF ÖNERİSİ

TEAŞ`ın elektrik satış geliri dışında bir başka gelir kalemi olmadığı için, KİT finansman dengesi açısından sürekli olarak ‘giderlerinden tasarruf etmesi’ önerildi. Ancak, temel giderleri, yakıt ve işçilik olan TEAŞ`ın, dünya petrol fiyatları ile, düzeyi sendika tarafından belirlenen işçilik ücretlerirne herhangi bir müdahale şansı bulunmuyor. Enerji Bakanlığı`ndan bir yetkili, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Rusya`ya niye bu kadar pahalı doğalgaz satıyorsun diyebilir miyiz? Kömür fiyatlarındaki artışı biz mi belirliyoruz? Ücretleri sendika ile Kamu-Sen oturup beraber belirliyor. Onlara birşey deme hakkımız var mı? Hesap ortada. Hazine bize, 2.9 katrilyon liralık giderlerin ancak 2.3 katrilyon lirasını sağlayabilecek kadar zam verdi.’’(HÜRRİYET)

Diğer Piyasa Haberleri