"TCMB kasımda politika faizini indirir"

JP Morgan, TCMB'nin Ekim ayında faiz koridoru üst bandını ve Kasım ayında politika faizini 25 baz puan düşürmesini beklediğini bildirdi.

Bigpara Haber

Eylül ayı enflasyon rakamlarının fiyat baskılarının hafiflediğine işaret ettiğini, çekirdek merkez bankalarının genişlemeci politika duruşunun TCMB'ye politika çerçevesinin basitleştirmeye ve finansal şartları gevşetmeye imkan verdiğini savunan JP Morgan, TCMB'nin Ekim ayında faiz koridoru üst bandını ve Kasım ayında politika faizini 25 baz puan düşürmesini beklediğini bildirdi.

Banka, Türkye ekonomisi için 2016 ve 2017 büyüme tahminlerini yüzde 3,3 ve 3,5 olarak korudu.

Haberin Devamı

Fiyat baskılarındaki zayıflama ve doğalgaz fiyatlarında yüzde 10 indirim açıklamasını dikkate alan JP Morgan, 2016 sonu için enflasyon tahminini yüzde 8,3'ten 7,6'ya indirdi. 2017 sonu enflasyon tahminini ise yüzde 7,2 olarak korudu.

JP Morgan bugün yayınladığı raporda Türkiye'nin makro ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

JP Morgan'ın değerlendirmeleri şöyle  "Temmuz ayında görülen siyasi gelişmelerin tüketici güveni üzerinde sınırlı bir etkisi oldu. Makro değişkenler üzerinde etkisi büyük olasılıkla ılımlı olacak. Cesaret verici şekilde siyasi tartışmalar tüm siyais partilerin sağladıkları destekle çabuk şekilde bastırıldı. Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki kara operasyonunun piyasaya etkisi olmadı ancak operasyonun uzması halinde bu durum değişebilir.

Son siyasi gelişmelere rağmen tüketici güveni sağlam görünüyor ve yurt içi talep çok fazla sıkıntı yaşamadı. Turizm sektörünün hali hazırda negatif etkisi olabilir, ancak güçlü iç talep nedeniyle yüzde 3,3 olan muhafazakar büyüme tahminimuzu revize etmek konusunda isteksiziz.

Haberin Devamı

Mali disiplin güçlü bir politika çıpası olmaya devam ediyor. 12 aylık bütçe açığı GSYH'nın yüzde 0,8'i seviyesinde. Zayıf aktivite ve yüksek harcamalar bir miktar daha açığa yol açabilir ancak yüzde 1,3 olan açık hedefi hala yakalanabilir durumda. 

Cari işlemler açığı hali hazırda GSYH'nın yüzde 4'ü seviyesinde. Ancak bu iyileşme esas olarak yapısal faktörlerden değil konjonktürden kaynaklı. Zayıf turizmi gelirlerinin yılın ikinci yarısında bu duruda değişikliğe yol açması büyük olasılık. Ancak Rusya'nın seyahat yasağını kaldırması turizmde zayıflığın geçici olacağına işaret ediyor. Cesaret verici şekilde Türk bankaları ve şirketleri borç yükümlülüklerini çevirmekte zorlukla karşılaşmıyorlar" 

Diğer Ekonomi Haberleri