Taylor: Dünyaya başarı öyküsü yazabilirsiniz

Bigpara Haber
Türkiye`de temaslarda bulunan ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor dün öğle yemeğini ‘seçme vekillerle’ yedi. Taylor, Türkiye`nin kararlılığını sürdürmesi durumunda dünyaya ‘‘success story’’ (başarı öyküsü) yazabileceğini söyledi.

Taylor, kahvaltıda Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber ve IMF Temsilcisi Odd Per Brekk ile biraraya geldi. Başbakan Yardımcıları Hüsamettin Özkan, Mesut Yılmaz, Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Maliye Bakanı Sümer Oral, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile görüşen Taylor`un öğle yemeğine; ANAP`lı Birkan Erdal ve Nesrin Nas, DSP`li Ertuğrul Kumcuoğlu, MHP`li Süleyman Sazak ve DYP`den Ufuk Söylemez, AKP`den Vecdi Gönül katıldı. Taylor, şunları söyledi:

BAŞARI ÖYKÜSÜ:

Başbakan Bülent Ecevit`in ABD gezisinin hemen ardından çok kısa sürede ABD Hazina Bakan Yardımcısının buraya gelmesi önemli bir göstergedir. Türkiye ekonomik programla ilgili çok önemli çalışmalar yapıyor. Ancak hükümetin bu kararlılığını sürdürmesi gerekir. Dünyaya bir ‘‘success story’’ (başarı öyküsü) olarak geçebilmek için bu kararlılığın sürdürülmesi gerekir.

ÖNCELİKLİ ÇALIŞMALAR:

Bu aşamada vergi reformları çok önemli. Özelleştirmeye hız verilmesi gerekli. Vergi oranlarının düşürülmesi, uygulanabilir ve basit hale getirilmesi, verginin tabana yaygınlaştırılması ve kayıt dışı ekonominin kayıt içine alınması gereklidir.

MERKEZ BANKASI-TBMM İLİŞKİSİ:

Türkiye`nin bundan sonra enflasyonu düşürmeye yoğunlaşması gerekiyor. Merkez Bankası ile TBMM ilişkisinin daha yoğun olması gerekiyor. Yılda bir bilgilendirme yeterli değil.

ARJANTİN OLMAZSINIZ:

Programda, dalgalı kur ve faiz dışı fazla hedefinin iddialı konulması çok önemli. Bu iki hedefin agresif olması, Arjantin`in başına gelenleri Türkiye`nin yaşamamasını sağlar.

KARARLILIĞINIZI SÜRDÜRÜN:

Önümüzdeki dönemde Türkiye ile ABD`nin ekonomik ilişkileri gelişecek. Türkiye çok iyi bir partner. Güçlü, kendine güvenen sorunlarını çözmüş bir Türkiye, özellikle 11 Eylül olaylarının ardından bizim için çok önemli. Onun için ticari ilişkileri ön plana çıkartacağız. Serbest ticarete önem veriyoruz. Ancak hükümetin kararlılığı ve heyecanını sürdürmesi gerekir. Tabii ki bu bir iki günde olmaz. Bir kaç yıla ihtiyaç var.

BANKACILARINIZDAN ETKİLENDİM:

Merkez Bankası Başkanı çok kararlı ve bilgili biri. Kendisinden etkilendim. İstanbul`daki temaslarım çok iyi geçti. İş dünyasının programa inandığını gördüm. Aynı kararlılığı Ankara`da da saptadım. Gelirken kafamda bazı sorular vardı. Onlar daha İstanbul`dayken aşıldı.

Diğer Ekonomi Haberleri