Taşıt Vergileri Yüzde 60 Artıyor

Bigpara Haber

Motorlu Taşıtlar ve Taşıt Alım vergileri yüzde 60, emlak ve çöp vergileri yüzde artırılacak, LPG`li taksilerdeki vergi de 2 kat yükseltilecek

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hayat standardını da kapsayan ek vergi yasasını onayladı.

Hayat standardı esasına göre vergilendirme 1 Ocak 2000 - 31 Aralık 2001 tarihleri arasında uygulanacak. Hayat standartı esası, Gelir Vergisine tabi ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek sahipleri bu uygulamaya tabi olacak, deprem bölgesindeki mükellefleri kapsamayacak. Hayat standardı esası temel gösterge tutarı birinci sınıf tacirler için 3.5 milyar, ikinci sınıf tacirler için 2 milyar, serbest meslek erbabı için 3.2 milyar lira olarak uygulanacak. Ticari kazancı basit usulde tespit edilenlerde gösterge tutarı 1. derecede 1 milyar, 2. derecede 650 milyon, 3. derecede 300 milyon lira.

Birden fazla işyeri olanlarda gösterge tutarına yüzde 50 ilave yapılacak.

Temel gösterge tutarları, büyükşehirlerde yüzde 25 artırılacak, kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 50 indirilecek. Mükelleflerin sahip olduğu otomobil, yat, uçak, at, birden fazla konut veya yazlık ile yurtdışı seyahati ve çalıştırdıkları hizmetçi, pilot, şoför, aşçı gibi personel için de gösterge tutarına ilave yapılacak.

Ayrıca yasa ile eğitime katkı payı kesintileri ile Özel İletişim ve Özel işlem vergileri de iki yıl uzatıldı. Banka birleşme ve devirlerine de 2003 yılı sonuna kadar bazı vergi istisnaları tanındı.

LPG`li özel araçların vergisi dört kat artacak

Vergi Yasası`na Bakanlar Kurulu`na Motorlu Taşıtlar ve Taşıt Alım vergilerini yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasına kadar artırma veya yüzde 20`sinden az olmamak üzere azaltma yetkisi verildi.

Hükümet bu vergileri taşıtların teknik özellikleri ve kullandıkları yakıt türüne göre 20 katına kadar artırabilecek.

Yasanın Resmi Gazete`de yayınından sonra bazı vergilerin yükseltilmesini öngören kararnameler dün imzaya açıldı. Buna göre;

* Motorlu Taşıt Alım Vergisi yüzde 60 artırılacak

* Emlak ve çevre vergilerinde yüzde 40 oranında artış getirilecek

* Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Taşıt Alım Vergisi, LPG`li ticari taksilerde 2, LPG`li özel araçlarda 4 kat artırılacak

* Bu artışlar, 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

* Ayrıca Gelir Vergisi dilimlerinin yüzde 10 artırılacağı,

* Damga Vergisi ve Harçlar Kanunu`na tabi maktu tutarların da yeniden değerleme oranı tutarında yüzde 56 artırılacağı öğrenildi.

Rantiyeye vergi yok

Yeniden değerleme oranın da yüzde 56 çıkması ile birçok vergide artış olurken, devlet tahvili ve Hazine bonosu ile yatırım ortaklıkları kar payı olanlar bu yıl ne kadar faiz geliri elde ederlerse etsinler yeni yılda söz konusu gelirler için beyanname vermeyecek ve gelir vergisi ödemeyecek.

Gelirler Genel Müdürlüğü, menkul sermaye iratlarının indirim oranı 1.51 olarak hesaplandı. Gerçek kişilerin yıl içinde elde ettikleri faizin indirim oranına isabet eden kısmı, vergiye tabi bulunmuyor. İndirim oranı da yeniden değerleme oranının ortalama devlet tahvili ve Hazine bonosu faizine bölünmesi sonucu bulunuyor.

Yeniden değerleme oranı yüzde 56 olurken, ortalama faiz yüzde 37 hesaplandı.
Bu durumda indirim oranı da 1.51 oldu. İndirim oranının 1ïin üstünde gerçekleşmesiyle birlikte de gerçek kişilerden bu yıl içinde Hazine bonusu ve devlet tahvili faizi ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresi`nce çıkarılan menkul kıymetlerden gelir elde edenler, menkul kıymetler yatırım ortaklıklarından kar payı olanlar bunlar için beyanname vermeyecek. Aynı şekilde Gelir Vergisi dilimlerine göre vergi ödemesinde bulunmayacak. (MİLLİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri