Tapunuzun üzerinde ipotek varsa ne yapılmalı?

Tapu işlemlerin de en çok soru

Bigpara Haber



Tapu işlemleri en çok soru sorulan süreçlerin arasında yer alıyor. Tapu harcının hesaplanması, tapuya giderken hangi evrakların hazırlanmış olması gerektiği, tapu üzerinde herhangi bir ipotek olup olmadığı gibi birçok konu tüketiciyi meşgul ediyor.

Hesapkurdu.com olarak tapu sürecinde en çok sorun yaşandığını düşündüğümüz ipotek konusunda değinmek istedik. Eğer tapu üzerinde başka bir ipotek varsa ne yapılmalı?

Süreç Nasıl İşliyor?

Konut kredisi kesin onay alan tüketici, banka ile tapu dairesinden randevu alır. Çoğu banka, bir görevlisini veya avukatını tüketiciyle beraber tapu dairesine yollar. Ancak, öncesinde bankanın avukatları ilgili tapu dairesinden evin üzerinde başka bir ipotek/rehin kaydının olup olmadığını kontrol ederler. Eğer ipotek yoksa banka tüketiciyi sözleşmeyi imzalamak üzere banka şubesine çağırır. Sözleşmeler imzalanır.

TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...

İpotek konusunda önemli bir detay, bazı bankaların tüketiciden ipotek ücreti almasıdır. Aslında konut kredisi kapsamında satın alınan konutlar ipotek harcından muaftır. Ancak bankalar ipotek ücretini devlete verilen bir harç için değil, kendi elemanlarının tapu dairesinde yaptıkları ipotek sorgulamaları ve hazırlanan/takip edilen bürokratik dosyalardan kaynaklanan maliyetler için alırlar.

Tapu üzerinden başka bir ipotek varsa ne yapılmalı?

Konutun tapu kaydında başka bir bankanın konut kredisi kaynaklı ipoteği söz konusu ise, bu bankadaki konut kredisine ilişkin sözleşme ve diğer belgeler ile beraber banka tarafından düzenlenecek söz konusu ipoteğin kaldırılacağına dair yazının şubeye ulaştırılması gerekmektedir. Bu belgelere istinaden tapuda ipotek işlemleri gerçekleştirilir.

Konutun tapu kaydında, banka dışında herhangi bir firma ya da 3.şahıs ipoteğinin olması durumunda ise, önce satıcı mevzubahis firma veya şahısla anlaşıp ev üzerindeki ipoteği kaldırtır. Banka satıcı adına kredi tutarı kadar bloke çek keşide ederek mevcut ipoteğin fekki (kaldırılması) ve banka lehine 1. dereceden ipotek tesis edilmesinin ardından, bloke çek şube personeli tarafından satıcıya teslim edilir. Satıcı söz konusu bloke çek ile konut bedelini yani kredi tutarını tahsil eder.

Tüketici borcunu tamamen kapattıktan sonra bankanın konut üzerine koyduğu ipotek kaldırılır. Pek çok banka bu işlem için de ipotek fekki ücreti ister. Bu ücret bankadan bankaya değişebilir.

İpotek ve tapu işlemlerinin standart süreci ve en sık karşılaşılan durumları bu şekilde özetleyebiliriz. Bunların haricinde tapunun irtifaklı görünmemesi, eve ait eski vergi borcu vb. gibi özel durumlarda sürece yeni bürokratik işlemler eklenebilir.

Diğer Kredi Haberleri