Tahkim Meclis’ten geçti

Yabancılarla yapılan sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözülmesine ilişkin düzenlemeler, dün akşam TBMM`de kabul edildi.

Bigpara Haber
Uluslararası sermayenin, Türkiye’de gerçekleştireceği ekonomik etkinlikler açısından önem taşıyan ve kamuoyunda tahkim yasası olarak bilinen düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nun dün akşamki oturumunda onaylandı. Tahkim yasasına göre, tarafların işyeri veya sürekli oturdukları yerlerin ayrı devletlerde olması, tahkim anlaşmasının dayanağını oluşturuyor. Bu tür bir durumda yapılan sözleşmeye taraf şirket ortaklarından en az birinin, ilgili mevzuat uyarınca yabancı sermaye getirmesi, hukuki ilişkinin bir ülkeden diğerine sermaye veya mal geçişini sağlaması, “yabancılık unsuru” sayılacak.

Tahkim anlaşmasının konusunu oluşturan bir uyuşmazlıkta dava açılmış ise karşı taraf tahkim itirazında bulunabilecek. Taraflar, hakemlerin sayısını belirlemekte serbest olacak, ancak hakem sayısı tek rakamlı olacak. Taraflar hakem sayısını kararlaştırmamışsa üç hakem seçilecek. Hakem seçiminde anlaşma olmaması durumunda hakem, taraflardan birinin istemi üzerine asliye hukuk mahkemesince seçilecek.
(tradecnet.com)

Diğer Politika Haberleri