“Sürdürülebilirlik kurumsal bir ekosistem gerektiriyor”

Prof. Dr. Mervyn E. King,: “Sürdürülebilirlik kurumsal bir ekosistem gerektiriyor”

Bigpara Haber

İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmasının mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mervyn E. King, bunun için kurumsal yapının daha da güçlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Sürdürülebilirlik Platformu’nun gerçekleştirdiği toplantıya onur konuğu olarak katılan Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) Başkanı ve Global Reporting Initiative (GRI) Onursal Başkanı Prof. Dr. Mervyn E. King, kurumsal yönetim ve sürdürülebilirlik ile ilgili sorularımızı yanıtladı. 

Borsaların kurumsal yönetim ve sürdürülebilirlik ile ilgili oynadığı rolü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Haberin Devamı

21. yüzyılda dünya çok değişti. Şirketlerin aldıkları kararlarda hissedarların ve paydaşların görüşleri hiçbir zaman olmadığı kadar önemli hale geldi. Bu durum şirketlerin daha kurumsal bir yönetim anlayışı benimsemesine yol açtı. Bunun en görünür olduğu yer ise halka açık şirketlerin yer aldığı borsalar oldu. Bu konuda; düzenleme, öncü olma ve teşvik etme gibi rolleri olan borsaların hesapladıkları Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Endeksleri ile tüm bu konular çok daha fazla görünür hale geldi.  

Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Endekslerini hesaplamaya başladı. Bu konudaki görüşünüzü olabilir miyiz?

Endeks yaklaşımı oldukça ilginç… Çünkü bir şirketin sürdürülebilirlik ya da kurumsal yönetim alanında yaptıklarını bir göstergeyle özetliyor. Fakat sürdürülebilirliğin şirket stratejisine nasıl entegre edildiği çok daha büyük önem arz ediyor. Endeksler şirketleri ve yatırımcıları teşvik ve motive eder ama entegre sürdürülebilirlik anlayışının güçlendirilmesi için daha fazla şey yapmak gerekiyor. Bu yüzden Borsa İstanbul’un Sürdürülebilirlik Platformu örneğinde olduğu gibi hesaplanan endeksleri, farklı çalışmalarla destekleyen bir ekosistem geliştirmek gerekiyor.

Diğer Halka-Arz Haberleri