Süper zengin 22 bin ailenin 100 milyar dolarlık serveti var

Bigpara Haber
Yapılan araştırmalara göre Türkiye`de `süper zengin` diye tanımlanabilecek 22 bin aile var. Bunların servetleri 100 milyar doları aşıyor. Akbank`ın Private Banking`den (özel bankacılık) Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, Türkiye`deki `özel bankacılık` birimlerinin bu paranın 15 milyar dolarını yönettiği bilgisini veriyor. Fikret Önder, bu bilgileri İngiliz finans dergisi Euromoney`den Türkiye`nin En İyi Private Banking Ödülünü aldıktan sonra yaptığı özel sohbette verdi.

3 BİN MÜŞTERİ VAR
Akbank Strateji ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı ile birlikte yaptığı toplantıda Önder, Türkiye`de özel bankacılık birimlerinin değerlendirdiği paranın yarısından fazlasını yani 8 milyar dolarlık bölümünü Akbank Private Banking tarafından yönlendirildiğini belirtti. Önder, bu miktarın yarısının kişilerin, 30-40 adet vakfın ve benzeri kuruluşun da yaklaşık 4 milyar dolarını yönettiklerini söyledi. Akbank`tan özel bankacılık hizmeti alma alt sınırının 500 bin dolar olduğunu vurgulayan Önder, Akbank`ın Private Banking bölümünü Türkiye`de ekonomik kıyametin koptuğu Mart 2001`de oluşturduklarını hatırlatarak, şunları söyledi: 2007 sonu itibariyle 3 bin özel bankacılık müşterimiz var. Bunlar arasında kamu kurumları da, vakıflar da yer alıyor. Bu paranın yarısı kurumsal yatırımcılarımıza ait.

NAPOLYON`UN SÖZÜYLE
Önder, Akbank Private Banking`le ilgili sunumuna başlarken Napolyon Bonapart`ın, Olağanüstü durumlar, olağanüstü çözümler bulmamızı gerektirir sözünü kullandı. Dünyada 10 milyon `süper zengin` ailenin 37.2 trilyon dolar serveti olduğuna dikkat çeken Önder, şu bilgileri verdi: Bu servetin yüzde 50`si Private Banking hizmeti alır. Servetin yüzde 64`ü ABD, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa kaynaklı. Biz Türkiye`de 500 bin dolar tasarrufa yönlendirebileceği varlığı olanı potansiyel müşteri görürüz. Örneğin, 2 milyon dolarlık evinde oturan birisi bu varlığı ile müşterimiz olamaz. Ama oturduğu eve ek olarak 500 bin dolarlık evi daha varsa o zaman müşterilerimiz arasına girebilir. Özel bankacılık hizmeti alabilme sınırı dünyada 1 milyon dolardır. Bir özel müşteri yöneticisinin 60 müşteriye hizmet verdiğini belirten Önder, Müşteri gizliliği ve buna bağlı karşılıklı güvene özen gösteririz. İsteyene G. Afrika Borsası`nda bile hisse alırız dedi.

Diğer Genel Haberleri