SSK Mevzuatında 616 Sayılı KHK İle Yapılan Son Değişiklikler

Bigpara Haber
SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU / İbrahim Işıklı


Anayasa Mahkemesi`nin 05.10.2000 tarih ve E.2000/45, K.2000/27 sayılı kararıyla iptal edilmiş 4588 sayılı Yetki Kanunu`na istinaden hazırlanan 616 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı`nın Kurulması ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname ise Anayasa Mahkemesi`nin E: 2000/65 K: 2000/38 Sayılı Kararı ile iptal edilmiş ve KHK`nın iptali nedeniyle doğan hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edici bulunması nedeniyle de iptal kararının yürürlüğe girmesi için 1 yıl süre verilmiştir. Anayasa Mahkemesi`nin yürürlüğü durdurmaması nedeniyle bu KHK ile yapılan değişiklikler uygulamaya girmiştir. Bu nedenle geçen hafta 616 sayılı KHK ile getirilen idari para cezası affına değinmiştik. Bu hafta da diğer değişiklikleri açıklayacağız.


1. SSK askerlik borçlanmasında değişiklik;

Sosyal Sigortalar Kanunu`nda askerlik borçlanması ile ilgili düzenlemeler 60. maddenin F bendinde yer almıştır. 616 sayılı KHK`nın 59. maddesi ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu`nun değişik 60`ıncı maddesinin (F) bendinde yapılan değişiklikle daha önceden er olarak veya silah altında geçen veya yedek subay okulunda geçen sürelerin tamamının borçlanılabileceğine ilişkin hüküm değiştirilerek kısmi borçlanma yapılabilmesine de imkan tanınmıştır. Borçlanılan sürenin primlerinin iki yıl içinde ödenmesi mümkün iken bu süre de bu madde ile üç aya indirilmiştir. Bu hükme göre borçlanılacak sürenin (er olarak veya silah altında geçen veya yedek subay okulunda geçen sürelerin tamamının veya bir kısmının) prim tutarlarının talep tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Primlerin üç ay içinde ödenmemesi durumunda borçlanma süreleri hizmetten sayılmayacaktır.


2. Hastalık sigortasından yararlanma şartlarında değişiklik;

506 Sosyal Sigortalar Kanunu`nun 32. maddesinin 4447 sayılı yasayla değişiklik yapılmış olup, bu değişiklik 01.01.2000 tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti. Buna göre; sigortalıların, bu maddenin 32. maddenin (A),(B) ve (D) bentlerinde yazılı yardımlardan yararlanabilmesi için, 60 günü hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki altı ay içinde olmak üzere toplam 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olmaları şartı getirilmişti.


Ancak, 616 sayılı KHK`nın 58. maddesi ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu`nun değişik 32`nci maddesinin son fıkrası; Bu kanuna tabi olarak ilk defa çalışmaya başlayan sigortalıların bu maddenin (A), (B) ve (D) bentlerinde yazılı yardımlardan yararlanabilmeleri için, 60 günü hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki 6 ay içinde olmak üzere toplam 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olmaları şarttır. Daha önce bu kanuna tabi çalışması olan sigortalıların, bu maddenin (A), (B) ve (D) bentlerinde yazılı yardımlardan yararlanabilmeleri için hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olmaları şarttır şeklinde değiştirilerek ilk defa sigortalı olanlar için herhangi bir değişiklik yapılmamış ancak eski sigortalıların hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olmaları yeterli sayılmıştır.


3. İntikal halinde değişiklik;

616 sayılı KHK`nın 57. maddesi ile 17.7.1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu`nun 8. maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklikle işyerinin miras yolu ile intikali halinde, yeni işveren, işyeri bildirgesini ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde SSK`ya doğrudan vermek veya iadeli taahhütlü olarak göndermekle yükümlü tutulmuştur. (DÜNYA)

Diğer Ekonomi Haberleri