SSK, Hazine`den yardım almayacak

Bigpara Haber
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Sosyal Güvenlik Yasası`nın çıkarılması ve alınan tedbirler ile önemli ölçüde tasarruf sağlayan SSK`nın, bundan böyle hazineden tek kuruş yardım almayacağını söyledi. Okuyan, dün yapılan 2. Yalova Kongresinin ardından düzenlediği basın ile sohbet toplantısında, SSK`nın mali durumuna ilişkin bilgi verdi.


Sosyal Güvenlik Yasası`nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, SSK`nın, 2 milyar dolar tasarruf ettiğini belirten Okuyan, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında da kurumun Hazine`den yardım almadığını belirtti.


Okuyan, geçmiş yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle SSK`nın mali durumunun bozulduğuna işaret ederek, şunları söyledi: SSK`nın 1991 yılında 128 milyar lira fazla parası vardı. 1992`de baba iktidara geldi, insanların 38 yaşında emekli olmasına imkan sağlayan düzenlemeler yaptı. Bunun sonucunda SSK`daki açık 2.5 trilyon oldu. 1999`daki SSK`nın açığı ise 1 katrilyon 199 trilyondu. Aynı tarihte SSK, hazineden 2 milyar 666 milyon dolar destek almıştı. SSK, artık Hazine`den tek kuruş yardım almayacak. Bunda kararlıyız. Bu bir devrimdir.
Bağ-Kur ve Emekli Sandığı`nın durumunun ise perişan olduğu yorumunda bulunan Okuyan, yıl sonu itibariyle bu iki kurumun açığının 1 katrilyon lirayı bulacağını kaydetti.


İŞ GÜVENCESİ TASARISI KONUSUNDA İŞ VEREN YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİ;

Okuyan, İş Güvencesi Yasa Tasarısı konusunda ise işverenlerin yanlış bilgilendirildiğini söyledi.Tasarının Meclis`e gönderildiğini ve hükümetin önceliklerine göre ele alınacağını anlatan Okuyan, işbarışının tesisi için hazırlanan tasarı hakkında sağlıklı bilgi iletilememesinden yakındı.Okuyan, sendikaya üye oldu diye bir işçinin işten çıkarılmasını doğru bulmadığını ve işverenin bu tasarrufunu haklı gerekçelere dayandırmak zorunda olduğunu, ancak tasarının mutlak bir işgüvencesini de içermediğini kaydetti.


TÜSİAD başta olmak üzere işveren ve işçi konfederasyonlarına önümüzdeki günlerde ziyaretler düzenleyeceğine işaret eden Okuyan, İşbarışını birlikte sağlayacağımıza inanıyorum dedi.Okuyan, tasarının yasalaşması halinde, olumlu sonuçların 2005 yılına doğru hissedileceğini bildirdi.Okuyan, memur sendikalarına ilişkin tasarının TBMM`ye sevk edildiğini ve bakanlığıyla bir alakasının kalmadığını belirterek, şöyle konuştu: Bundan sonraki iş Meclis`in işidir. Kamu-Sen miting düzenleyecekmiş, Yalova`dan başlayıp Ankara`ya kadar yürüyüş yapacakmış. Kendi bilecekleri bir konu. Ancak, Kamu-Sen`in Yalova`da gerçekleştirmek istediği eyleme Yalovalıların tepki gösterdiğini de unutmamaları gerekir. Burası deprem bölgesi. Herkes, bu konu ile meşgul olurken, Kamu-Sen`in başındaki kişi başka hesaplar peşinde. (DÜNYA)



Diğer Ekonomi Haberleri