SSK`da Torpil Kaymakamdan

Bigpara Haber
SSK hastanesi için torpil arıyorsanız, artık en yakın kaymakamlığın yolunu tutabilirsiniz. Yeni yönetmeliğe göre başhekim dönemi bitti, kaymakam dönemi başladı.


SSK hastaneleri 31 Ekim`de kabul edilen Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Sağlık İşletmeleri Yönetmeliği`ne göre birer işletme olurken, işletmelerin başına ise bölgenin mülki amiri getirildi. Yönetmeliğe göre, sağlık işletmelerine dönüştürülebilecek hastanelerin yönetim kurulu başkanı artık kaymakam ya da onun temsilcisi olacak. Bağkur, SSK ve İşkur`u bir çatı altında toplayan yönetmeliğin getirdiği en temel yeniliği ise sağlık işletmesine dönüştürülecek hastanelerin idari yapılanması oluşturuyor. Türk Tabipler Birliği SSK Kolu Sekreteri Osman Özrük, önceden genel müdürlük düzeyinde olan örgütlenmenin başkanlığa dönüştürüldüğüne dikkat çekiyor. Yönetmeliğe göre, sağlık işletmesine dönüştürülecek hastanede 8 kişiden oluşan bir işletme yönetim kurulu oluşturuluyor. Mevcut yapıda başhekim hastaneden sorumlu iken, yeni yönetmelikle yönetim kurulu başkanlığına, işletmenin bulunduğu il ya da ilçenin mülki amiri ya da temscilcisi getiriliyor.



Yönetim kurulu üyelerinden birini de belediye başkanı ya da temsilcisi oluşturuyor. Diğer üyeler, işçi ve işveren temsilcilerinden birer kişi, hastane çalışanları temsilcisi, başhekim, eczacı ve başhemşireden oluşuyor. Başhekim ve başhemşire de seçimle belirleniyor. Önceden SSK hastanelerinde en büyük sorumluluğu taşıyan başhekimler, `işletmecilik yapıyor` diye eleştirilirken, şimdi işletmenin başına mülki amiri getiren bu sistemin, uygulamada pek çok sorun yaratacağı endişesi dile getiriliyor.Kâr-zarar esasına göre çalışacak işletmelere dönüştürülecek sağlık kurumlarında, hasta mağduriyetlerinin artacağına değinen Osman Öztürk, sağlık kurumlarına ayrılan ödenek ve personelin çalışma biçiminde de önemli farklılıklar yaşanacağını söylüyor.


BAŞKA NELER DEĞİŞİYOR?

* Yönetmelik, SSK`ya bağlı sağlık kurumlarını, sağlık işletmesine dönüştürme yetkisi veriyor. Yönetmelik çıktıktan sonra önce Paşabahçe, ardından da Denizli SSK hastaneleri sağlık işletmesine dönüştü. Sıra SSK Samatya`da.

* Yönetmelik ayrıca SSK`ya özel sektöre yap-işlet-devret modeli ile sağlık işletmesi kurdurabilir hale geldi.

* Yine aynı yönetmelik çerçevesinde mevcut SSK hastaneleri, işletmelerini özel sektöre verebilecek. Ancak bunlar için ayrıca yönetmelik çıkması gerekiyor.

* SSK`nın 1999 yıl sonu verilerine göre; 173 dispanser, 205 sağlık istasyonu, 10 ağız ve diş sağlık merkezi ve 132 hastane olmak üzere toplam 520 kuruluşu var.
(YENİ BİNYIL)

Diğer Genel Haberleri