SRF: Hızlı Ama Pahalı

Bigpara Haber
IMF`nin Türkiye`ye açacağı Ek Rezerv Kolaylığı (SRF) kredisi, uygulama esasları açısından sıkı koşullar içeriyor. Bunların en başında güçlü uyum politikalarının uygulanması ve IMF ile sıkı işbirliği geliyor. Asya Krizi`nden sonra geliştirilen enstrümanlar arasında yer alan SRF, ani ve kısa vadedeki aşırı miktarda sermaye çıkışı yaşayan üye ülkelerin ödemeler dengesi sorunlarına destek olmak amacıyla kullandırılıyor. SRF`nin onaylanması, IMF`nin üye ülkenin sermaye hareketi sorununun kısa sürede aşılacağına olan inancını ve mesajını da temsil ediyor. SRF kredisi hacmen kayda değer rakamlara ulaşırken, geri ödemedeki gecikme durumunda giderek pahalılaşıyor.


PAHALI BİR KREDİ;

IMF kaynaklarına göre SRF kredisinin onayını takip eden ilk yıl boyunca, SRF kredisine uygulanan faiz, üye ülkenin de bu imkanın maliyetine katkıda bulunması amacıyla diğer enstrümanlara uygulanan faizin yıllık 300 baz puanı üzerinde oluyor. Bu oran ilk yılın sonunda ve takip eden her 6 aylık dönemin sonunda da 50 baz puanı artırılıyor. Faiz artırımı, 500 baz puana ulaşana kadar sürüyor. Ancak, IMF kredinin miktarını belirlerken üye ülkenin mali gereksinimi, geri ödeme gücü, uygulamakta olduğu programın gücü ve IMF ile geçmişine bakıyor.


KÖPRÜ KREDİ SRF`TEN ÇIKTI;

SRF kredisinin tamamı genelde 1 yıl içinde, 2 ya da daha fazla dilim halinde kullandırılıyor. Kredinin geri ödemesi ise her bir dilimin ardından 2 - 2.5 yıl dolayında oluyor. Şimdiye kadarki ülke örneklerinde kredi rakamları ülke kotasının yüzde 300 - 500`ü dolayında oldu. Bu da Türkiye için 3.5 - 6 milyar dolar arası bir rakama karşılık geliyor. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Ekonomi Haberleri