Spor kulüpleri de borsayı keşfetti

Bigpara Haber
Avrupa`daki örnekler

Avrupa`da hisseleri halka arz edilen kulüp sayısı 39`u buluyor. 2000 yılında İngilizlerin Manchester United Kulübü ve İtalyanların Lazio kulüpleri hissedarlarını sevindirirken birçok kulüp, borsada yatırımcılarını üzdü. İngiltere`de 1991 yılında hisselerinin bir kısmını halka arz eden Manchester United Kulübü`nün, o yıl yaklaşık 9 milyon sterlin civarında olan değeri, 5 yıl içinde yaklaşık 38 kat artarak 1996 yılına gelindiğinde 346 milyon sterline ulaştı. Hissedarlarını sevindiren bir diğer kulüp ise İtalyan Lazio, iki yılda yatırımcılarına Euro bazında yüzde 120 kazandırdı. Öte yandan Aston Villa yüzde 72, Newcastle United yüzde 60, Ajax da yüzde 47 değer kaybederek hissedarlarını üzen kulüpler oldu.

Son yıllarda dünyada spor kulüplerinin peşpeşe borsaya kote olarak gerçekleştirdikleri halka arzlar Türkiye`de de kulüpleri bu yöne doğru itmeye başladı. Futbolun başlı başına bir sektör haline geldiği günümüzde, kulüplerin harcamalarının artması yöneticileri, yeni kaynaklar bulmaya zorluyor. Futbol kulüpleri, borsaya girerek tanınmışlıklarını ve kendilerine duyulan sempatiyi paraya çevirmeyi hedefliyorlar.

Galatasaray marta erteledi

2000 yılında halka arz için harekete ilk Galatasaray Spor Kulübü geçti. Aralık ayında, hisselerini halka açmayı planlayan Galatasaray camiası, son ayda yaşanan mali dalgalanmalar ve belirsizlik nedeniyle halka arzını, 2001 yılı mart ayına erteleyerek beklemeye geçti.

Galatasaray Spor Kulübü, kurduğu Galatasaray Sportif AŞ adlı şirketin hisselerinin yüzde 15`ini halka arz etmeyi planlıyor. Galatasaray Sportif AŞ`nin gelirleri, Galatasaray Kulübü`nün Galatasaray Sportif AŞ`ye devrettiği ürün satışından elde edilen gelirler, reklam gelirleri ve naklen yayın gelirleri gibi ticari gelirinden oluşuyor. Galatasaray Sportif AŞ`nin yüzde 21`i, stratejik ortaklık kurduğu Amerikan International Group`a, (AIG) 20 milyon dolara satılmış bulunuyor. Galatasaray Sportif AŞ`nin halka arz edilecek hisse senetlerinin yüzde 50`sinin iç piyasada, diğer yüzde 50`sinin ise dış piyasada işlem göreceği bildiriliyor.

Beşiktaş sırada
Öte yandan Galatasaray`ın ezeli rakibi Beşiktaş da borsaya girmeye hazırlanıyor. 10 Aralık`ta gerçekleştirilen Beşiktaş kongresinden, şirketleşme için vize alan Beşiktaş Kulübü Başkanı Serdar Bilgili ve yönetim kurulu, 2001 Mart ayında halka arz edilmek için çalışmaları hızlandırdı.

Beşiktaş Kulübü tarafından kurulan Beşiktaş Yatırımlar AŞ, hisse senetlerinin yüzde 40`ını halka arz edecek. Beşiktaş Yatırımlar AŞ`nin gelirlerine, Galatasaray Sportif AŞ`nin gelirlerinden farklı olarak oyuncuların bonservis gelirleri ve gişe gelirleri de ilave edilmiş durumda.

`Küçük yatırımcıyı çekecek`

Yatırım uzmanları, birçok taraftarın tuttuğu kulüp sayesinde borsayla tanışacağı ve bunun da zamanla borsaya sermaye akışı sağlayacağı görüşünde birleşiyorlar.

Bu arada yatırım uzmanları, ekonomide yaşanan dolayısıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nı etkileyen krizlerin de göz ardı edilmemesi görüşündeler.

Kulüplerin gelir kaynaklarında gerçekleşecek bir daralmanın hisse senetlerinin değerlerini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen yatırım uzmanları, zararına satılan bir futbolcu ya da taraftarların art arda gitmediği maçlardan ötürü, hisse senetlerinin değer kaybedebileceğine dikkat çekiyorlar. (CUMHURİYET)

Diğer Genel Haberleri