SPK: Parayı İade Et

SPK,Şevket Demirel`in Göltaş Çimento`nun Yönetim Kurulu Başkanlığı karşılığında aldığı maaşın bir milyon 800 bin dolarlık kısmını iade etmesini İstedi

Bigpara Haber
Sermaye Piyasası Kurulu, Şevket Demirel`in halka açık Göltaş Çimento`nun Yönetim Kurulu Başkanlığı karşılığında aldığı maaşın bir milyon 800 bin dolarlık kısmını iade etmesini istedi.


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda işlem gören halka açık şirketlerden Göltaş Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirel`den 1.1.1998-1.4.2000 tarihleri arasında bu görevi nedeniyle aldığı maaşın 1 milyon 800 bin dolarlık bölümünü örtülü kazanç aktarımı kabul ederek şirkete iade etmesini istiyor. SPK`nın önümüzdeki dönemde birçok olay için örnek teşkil edecek kararına göre Göltaş Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirel`in 1 milyon 800 bin doları bugüne kadar işlemiş faiziyle birlikte 30 gün içinde şirketin kasasına koyması gerekiyor. Bu ödemeyi belirtilen sürede yapmaması durumunda SPK, Şevket Demirel hakkında Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunacak.


MAAŞ 100 BİN DOLARDI;

SPK`nın Demirel ile ilgili kararına dayanak teşkil eden süreç 1998 yılının ağustos ayında başladı. Göltaş Çimento Yönetim Kurulu 21 Ağustos 1998 tarihindeki toplantısında Şevket Demirel`e aylık 100 bin dolar maaş bağlanmasını ve yılın ilk dokuz ayı için de geçmişteki birikmiş maaşların karşılığı olarak 900 bin dolar ödenmesini kararlaştırdı. Demirel ailesinin hisselerin önemli bölümünü dolaylı veya doğrudan kontrol etmesi bu kararın alınmasında etkili oldu. Göltaş Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirel 1999` da da aynı maaşı almaya devam etti. Ancak astronomik maaşla ilgili haberin 9 Mart 2000 tarihinde Radikal gazetesinde Göltaş Demirel`e çalışıyor başlığıyla yayımlanmasının ardından toplanan yönetim kurulu, ortaklardan da tepki gelmesi üzerine Şevket Demirel`in maaşının düşürülmesini kararlaştırdı. Demirel`in yeni maaşı 27 Mart 2000 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan bu kararla 1 Nisans 2000`den geçerli olmak üzere 100 bin dolardan 30 bin dolara düşürüldü. Şevket Demirel`in Göltaş Çimento`dan ayda 100 bin dolar maaş aldığı dönemlerde bu durum aracı kurumların raporlarında Yönetim kurulu başkanına ödenen yüksek maaş şirketin sabit giderlerinin önemli bölümünü oluşturmaktadır cümlesiyle yer aldı.
Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirel`in o günkü kurlardan yapılan hesaplamaya göre 270 milyar lira aldığı 1998`de şirketin kârı 3.2 trilyon lira idi. Yani şirket kârının yüzde 8.34`ü kadar bir para huzur hakkı olarak yönetim kurulu başkanına verildi.


30 BİN DOLAR İYİ PARA;

Şevket Demirel`in cebine kendisine yüksek miktarda ödeme yapılan 27 aylık dönemde 2 milyon 700 bin dolar kondu. SPK`nın aynı döneme ilişkin ödemelerden 1 milyon 800 bin doların geri ödenmesi şeklindeki kararı Demirel`in aylık maaşının 30 bin dolar olarak tespitinin gerçekçi kabul edildiğini gösteriyor. Aynı dönemlerde Göltaş Çimento`da Şevket Demirel dışında şirketin diğer üst düzey yöneticilerinin maaşlarının da gözle görülür şekilde artışı dikkat çekici. Demirel`in başına konan talih kuşundan diğer yöneticiler de sebeplendi. 1997 yılında Göltaş Çimento yönetim kurulu başkanı ve üyeleriyle, genel müdür, genel koordinatör, genel müdür yardımcıları gibi üst düzey yöneticilere sağlanan ücret ve benzeri menfaatlerin toplamı 15 milyar lirayken bu rakam 1998 yılında Demirel`in maaşındaki artışa paralel olarak bir patlama yaptı ve 372 milyar liraya yükseldi. 1999 yılında söz konusu menfaatler 247 milyar lira olarak gerçekleşirken, 2000 yılının ilk altı ayında 207 milyar lira oldu.SPK`nın bu tarihi kararı önümüzdeki dönemde özellikle kârının büyükçe bir bölümünü yöneticilerine aktaran şirketlere karşı mücadele etmeyi düşünen küçük ortaklar için önemli dayanak oluşturacak. Kurul kendisine gelen şikâyetleri bu kararın ışığında değerlendirecek ve halka açık şirketlerde örtülü kazanç aktarımı biraz daha zorlaşmış olacak.


GÖLTAŞ`IN DA BAŞI DERTTE;

SPK`nın kararının ardından Maliye Bakanlığı`nın da Göltaş Çimento hakkında örtülü kazanç aktarımı yoluyla vergi kaçırma suçundan soruşturma başlatması bekleniyor. Halka açık bir şirket olan Göltaş`ın kârının önemli bölümünün çok yüksek maaş yoluyla ortaklar yerine Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirel`in cebine konmasının şirket için 1 trilyon lira civarında vergi riski yarattığı hesaplanıyor.


BUNUN ADI VERGİ KAÇIRMA;

Kurumlar Vergisi Kanunu`nun 17. maddesinin 4. bendinde bir şirketin yöneticilerine emsallerine göre yüksek ücret ödemesi örtülü kazanç aktarımı yoluyla vergi kaçırma olarak kabul ediliyor. Bu durumda Maliye Bakanlığı denetim teşkilatı tarafından yapılacak bir vergi incelemesinde Şevket Demirel`in Göltaş Çimento`dan aldığı yüksek ücretlere, Merkez Bankası`nın avans işlemlerine uyguladığı yıllık yüzde 70 oranındaki faiz uygulanacak ve bulunan tutar, örtülü kazanç aktarımıyla vergilendirilmeyen matrah farkı yani gizlenen gelir olarak kabul edilecek. Bulunan bu matrah farkı üzerinden 1998 ve 1999 yıllarıyla, 2000 yılının ilk üç ayı için kurumlar vergi, vergi ziyaı cezası, gecikme faizi, geçici vergiden vergi ziyaı cezası ve geçici vergiden dolayı gecikme faizi hesaplanacak. Tespit ve ödeme tarihine göre değişmekle birlikte vergi ve cezaların toplamının 1 trilyon liraya ulaşması bekleniyor. (RADİKAL)

Diğer Piyasa Haberleri