SPK, kurumsal yönetim ilkelerini belirledi

Bigpara Haber
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kurumsal yönetim ilkelerini belirledi. SPK´dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye´nin sermaye piyasalarının ekonomik kalkınmaya olan katkısının arttırılması ve uluslararası finans sisteminin bir parçası olarak yapılandırılması hedefine uygun olarak kurumsal yönetim ilkelerinin belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada, bu ilkelerin oluşturulmasında dünyadaki uygulamalara paralel bir yöntem izlendiği belirtilirken, söz konusu ilkelerin öncelikle halka açık anonim şirketler için hazırlandığı, bu ilkelerde yer alan prensiplerin kamuda veya özel sektörde faaliyet gösteren diğer anonim şirketler ve kuruluşlar tarafından da uygulama alanı bulabileceğinin düşünüldüğü ifade edildi. İlkelerin mevcut düzenlemelere herhangi bir istisna teşkil etmediği kaydedilen açıklamada, halka açık anonim şirketlerin mevzuat ile belirlenen yükümlülüklerinin aynen devam ettiğine dikkat çekildi. İlkelere uyum sağlayan ve bunları kamuya duyuran şirketlerin hissesenetlerinin İMKB´de işlem görüyor olması halinde İMKB bünyesinde bu şirketlerin hisse senetleri için yeni bir pazar veya endeks oluşturulması gibi farklılaştırma yöntemleri üzerinde ise çalışmalarınhalen devam ettiği vurgulanan açıklamada, söz konusu ilkelerin 4 ana bölümden oluştuğu belirtildi.

Açıklamada, bu bölümler ile ilgili şu görüşleri yer verildi: ´´İlk bölümde, pay sahiplerinin hakları ve eşit işleme tabi olmasıkonularındaki prensipler yer almaktadır. İkinci bölümde, kamunun aydınlatılması ve şefaflık kavramları ile ilgili presipler yer almaktadır. Üçüncü bölüm menfaat sahipleri ile ilgilidir. Dördüncü bölüm ise yönetim kurulunun fonksiyonu, görev ve sorumlulukları, faaliyetleri, oluşumu ile yönetim kuruluna sağlanan mali haklar ve yönetim kurulunun faaliyetlerinde yardımcı olmak üzere kurulacak komitelere ve yöneticilere ilişkin prensipler yer almaktadır.´´ (A.A.)

Diğer Piyasa Haberleri