S&P yüzde 12 daha düşecek mi?

The Standard & Poors (S&P) 500 endeksi yüzde 2,3 gerileyerek son 2 yılın en düşük seviyesine indi

Bigpara Haber

The Standard & Poors (S&P) 500 endeksi yüzde 2,3 gerileyerek  son 2 yılın en düşük seviyesine indi. Ekim ayındaki zirveden bu yana yaşanan kayıp ise yüzde 20 oldu.

REFERANS GAZETESİ

Geçmişte gözlemlenen düşüşleri analiz eden uzmanlar, endeksin 2004 seviyesine gelene kadar ayı piyasasının devam edeceğini öngörüyor. 1946 yılından bu yana 11 ayı piyasasında gerçekleşen düşüşler temel alındığında S&P 500 endeksinin bundan sonra yüzde 12 daha gerileyebileceği ortaya çıkıyor.

S&P 500 endeksindeki son düşüş 274 takvim günü boyunca sürdü ve endeksin toplam değerinin 5`te biri yok oldu. Daha önceki 11 ayı piyasası döneminde endeks ortalama 386 gün düşüş yaşamış ve yüzde 30,4 değer kaybetmişti. Bu hesaplamalar üzerinden benzer bir düşüş S&P 500 endeksini 2004 ağustosunda ulaştığı 1090 puan seviyesine indirebilir. 9 Ekim 2002`de 776.6 puana gerileyen endeks 2004 Ağustos`una kadar yüzde 40 yükselmişti.

Yatırımcılar zararları bekliyor


Ayı piyasası gelecek hakkında karamsarlığın ve fiyatların düşeceği beklentisinin hakim olduğu piyasa olarak tanımlanıyor. Bu ortamda borsa yatırımcıları ellerindeki hisse senetlerini gelecekte daha ucuza alabilecekleri düşüncesiyle satışa çıkarıyor.

Banka kayıplarının 400 milyar doları aştığı, petrol fiyatlarının üst üste rekorlar kırdığı, son 35 yılda en hızlı fiyat artışı yaşayan emtia ürünlerinin körüklemesi sonucunda enflasyonun yeniden bir tehdit haline geldiği, ekonomilerin yavaşlamaya başladığı bazı ülkelerde resesyon tehlikesinin baş gösterdiği bu ortamda şirketlerin kârlarında da önemli düşüşler yaşanıyor. S&P 500 endeksinde yer alan şirketlerin kârlarında yılın 2`nci çeyrek döneminde yüzde 11 düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.

23 milyar dolarlık varlık yöneten D.A. Davidson kuruluşunun önde gelen stratejistlerinden Frederick Dickson, Bloomberg haber sitesinde yayımlanan açıklamasında, Yatırımcılar 2`nci çeyrek gelirlerini ve yazılacak zararları görmeden herhangi bir fiyat üzerinden hisse satın almak istemeyeceklerdir. Müşterilerimize satın almaya geçmek için henüz çok erken olduğu tavsiyesinde bulunuyoruz. Harekete geçmeden önce bankaların kredilerde yaşadıkları kayıpların düzelerek istikrar kazanmasını bekliyoruz dedi.

BoE faizi yüzde 5`te tuttu


S&P`nin son düşüşünde, finans, perakende, konut ve otomotiv sektörlerinde yaşanan olumsuz gelişmeler etkili oldu. Finans sektörendeki şirketlerin hisseleri yüzde 46 düşerken, perakende, konut ve otomotiv sektörlerindeki şirket hisselerinin bulunduğu grupta yüzde 27 düşüş yaşandı. Kredi notu Moody`s tarafından 5 kez düşürülen tahvil sigortası şirketi MBIA`in hisseleri yüzde 94`le S&P 500 tarihindeki en büyük düşüşü yaşadı.

ABD`de Dow Jones endeksi de geçen hafta ayı piyasasına girmişti. Asya borsalarında dün kararsız bir seyir izlenirken İngiltere Merkez Bankası`nın (BoE)yavaşlayan ekoniminin enflasyonist baskıların azalmasına yardım olacağı düşüncesiyle yüzde 5 olan faiz oranlarında değişikliliğe gitmemesi sonucunda Londra`da FTSE 100 endeksinde yüzde 1,01, Fransa`da CAC -40 endeksinde -1.27 düşüş yaşandı. Alman Dax endeksinde ise yüzde 0,41 düşüş kaydedildi.

Diğer Genel Haberleri